ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІД обезголовили експерта із старожитностей у Пальмірі

Страчений учений понад 50 років працював на розкопках у давній Пальмірі.

Бойовики ІД обезголовили експерта із старожитностей у Пальмірі
Город Пальмира, Сирия
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава", яке контролює великі території в Сирії й Іраку, влаштували в захопленому сирійському місті Пальміра показову "страту" 82-річного експерта із старожитностей Халіда Асаада.

Про це повідомляє телеканал СNN з посиланням на правозахисну організацію "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR).

Професор Асаад понад 50 років працював на розкопках у Пальмірі і керував роботою зі збереження пам'яток старовини. За словами голови SOHR Рамі Абдельрахмана, родичі вченого описали йому процедуру "страти" на площі перед шеренгою бойовиків.

За даними представника сирійських археологів Маамуна Абдулкаріма, які публікує агентство Рейтер, професора взяли під варту після захоплення міста і допитували понад місяць. Тепер же "його труп висить на одній із стародавніх колон у центрі площі в Пальмірі".

Бойовики ІД вибили з Пальміри сирійські урядові війська в травні. Після цього ісламісти влаштували показове руйнування стародавніх статуй, які їм здавалися артефактами "невірних" релігійних течій. Перед відступом армії сирійські вчені вивезли з міста сотні предметів старовини.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" контролює частину території Іраку і Сирії і влітку 2014 року проголосило там халіфат. Жертвами бойовиків стали кілька тисяч мирних жителів. Боротьбу з ісламістами ведуть армії Іраку та Сирії, загони курдських ополченців, а також сили міжнародної коаліції на чолі зі США. Із серпня коаліція завдає ударів по позиціях бойовиків в Іраку, із вересня - в Сирії. У лавах ІД можуть воювати громадяни понад 70 держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram