ГоловнаСвіт

Іран передав МАГАТЕ інформацію про свою ядерну програму

Додаткові документи буде надано до 15 жовтня

Іран передав МАГАТЕ інформацію про свою ядерну програму

Іран надав Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) інформацію про свою ядерну діяльність в минулому.

Як передає "Радіо Свобода", це був черговий крок вперед для виконання умов пом'якшення санкцій - відповідно до угоди, досягнутої зі світовими державами в липні.

На додачу до укладеної 14 липня угоди, яка передбачає зняття з Ірану санкцій в обмін на обмеження його ядерної програми, Тегеран також підписав договір з МАГАТЕ, щоб вирішити питання про можливі військові цілі його попередньої ядерної діяльності.

"Для Ірану настав граничний термін для надання "пояснень у письмовій формі і пов'язаних з ними документів", - йдеться в заяві МАГАТЕ від 15 серпня 2015 року.

Також МАГАТЕ може попросити Іран надати додаткову інформацію до 15 жовтня, щоб підготувати остаточну доповідь про військовий вимір ядерної програми Тегерана до кінця 2015 року.

"Повне скасування санкцій відбудеться відразу після того, як МАГАТЕ повідомить, що Іран відповів на питання про свою ядерну діяльність в минулому і виконує заходи зі скорочення поточної програми в цій галузі", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, "шістка" міжнародних посередників (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція і Німеччина) 14 липня підписала угоду з Іраном. Документ передбачає зняття санкцій у разі, якщо Тегеран обмежить національну ядерну програму дослідженнями мирного атома, а також надасть експертам МАГАТЕ доступ до своїх військових баз.

13 серпня Швейцарія повністю скасувала частину санкцій щодо Ірану. Євросоюз і США зайняли обережнішу позицію: вони готові скасувати економічні санкції лише у разі, якщо Іран виконає всі зобов'язання досягнутих домовленостей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram