ГоловнаСвіт

Українські хакери накрали в США прес-релізів на $100 млн

За п'ять років шахраї "заробили" близько $100 млн.

Українські хакери накрали в США прес-релізів на $100 млн
Фото: static2.gooddays.ru

У США набирає обертів скандал навколо хакерів, які крали прес-релізи.

Про це повідомляє видання Hubs, з посиланням на Bloomberg.

Група хакерів протягом п'яти років крала прес-релізи компаній через системи трьох великих сервісів їхнього поширення, а потім продавала їх як інсайдерську інформацію. За п'ять років це принесло зловмисникам близько $100 млн. Жертвами злому стали три сервіси: PRNewswire, Marketwired і Business Wire (належить корпорації Berkshire Hathaway Уоррена Баффета). На ці сайти щодня завантажують десятки тисяч прес-релізів.

"Вони (хакери, - ред.) викачали більш ніж 150 тис. прес-релізів, зокрема корпоративні дані, на підставі яких могли прогнозувати поведінку фондового ринку", - повідомляє видання з посиланням на силовиків США, які розслідували інцидент.

Вкрадені релізи хакери передавали своїм спільникам в Україні й Америці, які нібито використовували їх, щоб торгувати акціями десятків компаній. Серед них - акції Boeing, Hewlett-Packard, Caterpillar і Oracle. На початку 2012 року хакери вкрали прес-реліз Caterpillar. У ньому було сказано, що прибуток компанії виріс на 36%. Цей реліз вкрали за добу до його публікації. За цей час зловмисники встигли купити акцій Caterpillar на $8,3 млн. Після того, як реліз опублікували, акції Caterpillar подорожчали, що дозволило торговцям-шахраям заробити $1 млн.

У США вже почалися арешти причетних до махінацій. Чотирьох осіб затримали у штатах Пенсильванія і Джорджія. Ще п'ятьох підозрюють у махінаціях із цінними паперами та у зломі. У прокуратурі США підрахували, що жертвами крадіжок стали понад 100 компаній. А загалом зловмисники уклали на біржі більш ніж тисячу угод. Гроші виводили через банки Естонії.

У поліції США поки що не знають, кому спала на гадку ідея красти прес-релізи - українцям чи американцям. Відомо лише, що серед заарештованих є професійний трейдер Віталій Корчевський. Колеги описують його як "справжнього фахівця з ринкових стратегій". Днями суд випустив Корчевського під заставу в розмірі $100 тис. Також серед затриманих - Владислав Холупський, Леонід Момоток і Олександр Гаркуша.

У справі про крадіжку інформації й махінації з акціями фігурують п'ять осіб: Іван Турчинов, Олександр Єременко, Аркадій Дубовий, Ігор Дубовий і Павло Дубовий. Про їхню біографію мало що відомо. За даними Bloomberg, вони - не професійні торговці на біржі, а працюють у сфері будівництва і торгівлі нерухомістю.

Нагадаємо, 25 липня мережу електронної пошти Об'єднаного комітету начальників штабів (ОКНШ) США зламали хакери з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram