ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

"Ісламська держава" поширила прайс-лист на сексуальних рабів

За даними ООН, іноді джихадисти продають дівчаток їхнім же сім'ям за тисячі доларів.

"Ісламська держава" поширила прайс-лист на сексуальних рабів
Боевики ИГ (архив)
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" поширили прайс-лист на рабів з числа захоплених ними жінок і дітей.

Про це заявила спеціальний представник генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства у конфліктах Зейнаб Бангура (Zainab Bangura), передає Bloomberg.

Бангура розповіла, що в квітні цього року, коли вона перебувала в Іраку, їй до рук потрапила копія брошури ІД, в якій вказувалися розцінки на рабів-дітей. "Дівчатами торгують, як нафтою. Кожну можуть продавати і купувати по п'ять-шість чоловіків. Іноді бойовики продають дівчаток їхнім сім'ям за тисячі доларів", - повідомила представник генсека.

За її словами, хлопчики і дівчатка у віці від року до дев'яти років коштують $165, а підлітки у віці від 11 до 16 років продаються по $124.

Спочатку рабів собі вибирають лідери ІД, потім тих, що залишилися, виставляють на торги, де їх можуть купити за тисячі доларів. Полонених, яких не продали в такий спосіб, пропонують ісламістам за цінами з прайс-листа, розповіла спецпредставник генсека ООН.

У квітні цього року Бангура заявила, що "екстремісти використовують сексуальне насильство як засіб терору" на підконтрольних їм територіях стосовно релігійних, етнічних і сексуальних меншин.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" контролює частину території Іраку і Сирії і влітку 2014 проголосило там халіфат. Жертвами бойовиків стали кілька тисяч мирних жителів. Боротьбу з ісламістами ведуть армії Іраку і Сирії, загони курдських ополченців, а також сили міжнародної коаліції на чолі зі США. З серпня коаліція завдає ударів по позиціях бойовиків в Іраку, з вересня - в Сирії. В лавах ІД можуть воювати громадяни понад 100 держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram