ГоловнаСвіт

Лукашенко: "З Росією ми будемо воювати тільки тоді, коли ми самі розв'яжемо цю війну"

Президент Білорусі розповів, що не згоден із поняттям "рускій мір".

Лукашенко: "З Росією ми будемо воювати тільки тоді, коли ми самі розв'яжемо цю війну"
Лукашенко
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна буде воювати з Росією тільки тоді, коли сама цього захоче.

Про це повідомляє "Белта".

На думку Лукашенка, Росія не розглядає можливість позбавити Білорусь незалежності.

"Ми живемо у своїй державі, і сьогодні реально можна говорити про незалежність, - зазначив білоруський лідер. - Не тому, що мене насторожує, як ви часто пишете: Росія, Путін, зв'язки з українськими подіями. Я абсолютно чесно не розглядаю майбутнє під цим кутом зору".

"Хоча одного разу прямо сказав: "Ми порох тримаємо завжди сухим". Не важливо, хто зазіхне на наш суверенітет і незалежність. Але я ще раз підкреслюю, з Росією ми будемо воювати тільки тоді, коли ми самі розв'яжемо цю війну. Ніколи Росія не воюватиме з Білоруссю", - підкреслив він. На думку Лукашенка, це, по-перше, "не потрібно" і для цього "немає причин", а по-друге, "це не просто контрпродуктивно, це буде катастрофа для самої Росії". "Так і ви в це не вірите", - додав він.

"За жодними критеріями, параметрами, напрямками Росія сьогодні навіть не розглядає питання позбавлення нас суверенітету і незалежності. Тим більше, з тією політикою, яку ми проводимо. Білорусь залишилася єдиним чесним, порядним і надійним союзником Російської Федерації", - наголосив Лукашенко.

Голова держави також висловив свою думку щодо тези "Рускій мір". "Зараз майже зник цей термін і теза зі ЗМІ, у тому числі в Росії. Вважаю, там почули моє критичне запитання і зняли це з порядку денного. Погодьтеся, це дивно звучало, люди не розуміли, - зазначив Олександр Лукашенко. - Гаразд, ми в Білорусі. Як у нас кажуть, ми ж російські люди. У нас взагалі цієї проблеми не було. А як це звучить у Казахстані, інших республіках? Дурість якусь після виборів хтось ідеологам російським підкинув, і вони почали виспівувати цю пісню. І це насторожило наш народ. Це не тільки була моя реакція на це".

"Я не розумію, що таке "рускій мір", ви - тим паче, а наш народ узагалі не розуміє, який "рускій мір". Тоді можна сказати про білоруський світ. Це що, якесь протистояння світів? Тому це надумана, дурна якась підстава, теза. Не думаю, що він у білорусів знайшов якусь підтримку. А насторожив дійсно дуже багатьох", - сказав білоруський лідер.

Водночас Лукашенко закликав не приписувати керівництву та президенту РФ Володимиру Путіну тієї позиції, якої "він не дотримується і ніколи не дотримувався". "Так, ми повинні жити у своїх квартирах. Росія - це наш брат. Я навіть часто кажу - старший брат. Але тільки ви поводьтеся, як старші брати. Якщо важко молодшому, то плече підставте, - додав Олександр Лукашенко. - Ми живемо нехай у спільному домі, але кожен у своїй квартирі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram