ГоловнаСвіт

Обама дозволив використовувати авіацію США для захисту сирійської опозиції

Американські військові мають намір щорічно готувати 5,4 тис. бійців для протистояння "Ісламській державі".

Обама дозволив використовувати авіацію США для захисту сирійської опозиції
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама дозволив використовувати військово-повітряні сили, щоб захистити збройні формування помірної сирійської опозиції, якщо їх атакують сирійські урядові війська або інші угруповання.

Про це пише

The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що через таке рішення зростає ризик того, що американські збройні сили вступлять у прямий конфлікт із режимом президента Сирії Башара Асада.

За словами американських військових чиновників, рішенню передували багатомісячні дебати з приводу того, який внесок американські військові повинні зробити в забезпечення підтримки своїх союзників у Сирії.

Наголошують, що представники адміністрації президента глибоко стурбовані тим, що Пентагон, захищаючи опозицію військовою силою, може ненавмисно вступити у відкритий конфлікт з урядом Асада.

Хоча нові правила дозволяють Пентагону завдавати ударів, щоб захистити союзників США від будь-яких атак з боку вірних Дамаску сил, американські військові чиновники оцінюють імовірність прямого протистояння, принаймні в найближчій перспективі, як низьку.

Влада США стверджує, що підготовлені американськими військовими бійці сирійської опозиції націлені на боротьбу з терористичним угрупованням "Ісламська держава", а не урядовими силами, і вони не будуть розміщуватися в контрольованих сирійським урядом районах.

Представник Ради національної безпеки США Алістер Бескей (Alistair Baskey) відмовився коментувати нові правила. Але, за його словами, адміністрація буде "вживати заходів, необхідних для того, щоб ці сили могли успішно виконувати свою місію".

Американські військові в травні запустили програму навчання бойовиків сирійських опозиції для боротьби з "Ісламською державою". Вашингтон планує щорічно готувати 5,4 тис. бійців, проте міністр оборони США Ештон Картер визнав, що програма вибивається з графіка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram