ГоловнаСвіт

У Вірменії підвищили тарифи на електроенергію, незважаючи на протести

Влада не пішли на поступки мітингувальникам

У Вірменії підвищили тарифи на електроенергію, незважаючи на протести
<<Нет грабежу> гласит лозунг на плакате
Фото: www.facebook.com/CivilNet.TV

У Вірменії з 1 серпня набули чинності нові підвищені тарифи на електроенергію.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

17 червня Комісія з регулювання суспільних послуг (КРОУ) Вірменії ухвалила рішення підвищити тариф на електроенергію з 1 серпня 2015 року на 6,93 драма за 1 кВт.год До 1 серпня тариф становив 41,85 драма за 1 кВт.год у денний час і 31,85 за 1 кВт.год - у нічний. З відповідною заявкою у КРОУ Вірменії звернулася на початку травня компанія "Електричні мережі Вірменії" (ЕСА), яка на 100% належить російському ВАТ "Інтер РАО".

З 19 червня у Єревані почалися цілодобові масштабні акції протесту проти рішення КРОУ про підвищення енерготарифів, які тривали три тижні.

Президент Вірменії Серж Саргсян заявив, що в компанії "ЕСА" проведуть міжнародний аудит, а до його завершення уряд візьме на себе "тягар підвищення тарифів" на електроенергію. Він також зазначив, що суми для компенсації підвищення енерготарифів знайдуть "із коштів, передбачених для подальшого зміцнення безпеки (енергосистеми - ред.)".

При цьому президент не виключив повернення компанії державі і передачу в конкурентне управління.

Тим часом станом на 1 серпня остаточного рішення про проведення аудиту не ухвалено, немає також списку потенційних компаній, які можуть провести аудит. Крім того, не названо джерела, з яких уряд компенсує підвищення тарифів на електроенергію.

Раніше представники уряду Вірменії заявляли, що відповіді на всі питання, в тому числі про джерела фінансування, дадуть до 1 серпня.

Нагадаємо, 22 червня кілька тисяч людей перекрили проспект Баграмяна у столиці Вірменії Єревані, де знаходиться резиденція президента країни. Протестувальники оголосили сидячий страйк, щоб підтвердити мирний характер акції. Поліцейські кілька разів розганяли акцію. Однак протестувальники знову виходили на мітинги. Так, 28 липня громадянська ініціатива "Вставай, Вірменіє!" провела акції, метою яких було розпочати 72-годинну сидячу акцію протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram