ГоловнаСвіт

ЗМІ: Франція виплатить Росії €1,2 млрд за розрив контракту щодо "Містралів"

З демонтажем з кораблів російського обладнання французьким фахівцям допомагатиме російська сторона

ЗМІ: Франція виплатить Росії €1,2 млрд за розрив контракту щодо "Містралів"
"Мистраль"
Фото: EPA/UPG

Франція виплатить Росії за розрив контракту щодо вертольотоносців "Містралів" €1,2 млрд.

Про це пише газета "Коммерсантъ" з посиланням на джерела у військово-технічній сфері.

Остаточної домовленості про розрив контракту, пише газета, досягнули на переговорах віце-прем'єра РФ Дмитра Рогозіна та генерального секретаря з оборони і національної безпеки Франції Луї Готьє. В активну фазу переговори вступили ще навесні 2015 року, завершилися тільки зараз.

Раніше, як писала газета, Франція погоджувалася відшкодувати "витрати і збитки" лише у розмірі €784,6 млн. Росія ж оцінювала свої втрати у €1,163 млрд. У цю суму входить аванс (€892,9 млн) і кошти, які витратили на навчання екіпажу, будівництво інфраструктури для базування кораблів у Владивостоці та роботи зі створення палубних вертольотів Ка-52К.

"До неї ж додадуться ризики і витрати, пов'язані з демонтажем і розвантаженням з кораблів російського обладнання, поставленого на них під час будівництва", - пояснили газеті джерела і уточнили, що суму повернуть російській стороні повністю.

З демонтажем французьким фахівцям допомагатиме російська сторона. Найближчим часом вони відправляться на верф у Сен-Назер. Вони зніматимуть системи зв'язку. Газета зазначає, що кормові частини, вироблені на Балтзаводі, залишаться на кораблях. Сертифікати на їхнє користування міноборони Росії передасть французам після надходження коштів на розрахункові рахунки.

Ці питання, пише "Коммерсантъ", офіційно закриють у першій декаді серпня. Тоді із заявами виступлять президенти РФ і Франції Володимир Путін і Франсуа Олланд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram