ГоловнаСвіт

Влада Афганістану заявила про смерть засновника "Талібану" (оновлено)

За даними американської розвідки, в останні роки лідер талібів переховувався в Пакистані.

Влада Афганістану заявила про смерть засновника "Талібану" (оновлено)
Мохаммад Омар
Фото: tsn.ua

Влада Афганістану заявила про смерть засновника і лідера ісламістського руху "Талібан" мулли Мохаммада Омара.

Про це повідомляє BBC.

За даними офіційного Кабула і афганської розвідки, мулла Мохаммед Омар помер два або три роки тому. Рух "Талібан" поки що не підтверджує ці відомості, але обіцяє найближчим часом розповсюдити заяву з цього приводу. Раніше неодноразово повідомлялося про смерть мулли Омара, але зараз цю інформацію вперше підтвердили джерела в афганському керівництві.

Оновлено. Джерело радіостанції Voice of America у "Талібані" спростувало повідомлення ЗМІ про смерть лідера руху Мулли Омара. Його слова підтвердили джерела, близькі до майбутніх мирних переговорів між угрупованням і афганським урядом.

За словами представника "Талібану", який побажав зберегти анонімність, Мулла Омар "цілком живий", а чутки про його смерть спрямовані на те, щоб змусити його здатися на людях.

Оновлено о 21:15. Адміністрація США вважає "достовірною" інформацію про смерть лідера руху "Талібан" мулли Омара.

"Ми знаємо про повідомлення про смерть мулли Омара. Не вдаючись у подробиці, можу сказати, що ми вважаємо їх достовірними", - повідомив офіційний представник Білого дому Ерік Шульц, передає РИА Новости.

Мулла Омар - пуштун за національністю, виходець із сім'ї бідних селян. Навчався ісламської теології, брав активну участь у війні проти радянських військ і кабульського режиму в 1979-89 роках. У 1994 році заснував рух "Талібан", який у наступні роки встановив контроль над більшою частиною території Афганістану. Після терактів 11 вересня 2001 року в результаті військового вторгнення НАТО режим "Талібану" був повалений, і мулла Омар зник. За даними американської розвідки, в останні роки лідер талібів переховувався в пакистанському місті Кветта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram