ГоловнаСвіт

Турецька авіація бомбить позиції курдів в Іраку і в самій Туреччині

Туреччина зміцнює свої південно-східні кордони

Літаки ВПС Туреччини завдають нових ударів по позиціях бійців забороненої у країні "Робітничої партії Курдистану" (РПК) на півночі Іраку і в самій Туреччині.

Про це повідомляє euronews.

Згідно з повідомленням турецької армії, що опублікувала кадри нальотів, головними цілями нових авіаударів стали склади зі зброєю та припасами.

Щонайменше вісім цілей зазнали ударів F-16 в області Дохук на кордоні між Туреччиною та Іраком. Ще кілька об'єктів РПК знищено в турецькому Курдистані.

На цьому тлі Анкара зміцнює свої південно-східні кордони.

При цьому, як уточнює агентство Рейтер з посиланням на джерело у турецькому уряді, яке говорило на умовах анонімності, обстріли курдських бойовиків на півночі Ірка були "найпотужнішими" з початку антикурдської кампанії.

Турецька авіація почала бомбити позиції курдів 25 липня, після кількох нападів на турецьких військовослужбовців, відповідальність за які Анкара поклала на представників курдської меншини. Одночасно з цим почалися удари по об'єктах бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" у Сирії.

У вівторок президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про неможливість продовжувати переговори з курдськими бойовиками. Він закликав парламент позбавити судового імунітету депутатів і політиків, яких підозрюють у зв'язках з РПК.

РПК, що вимагає автономії у складі Туреччини, 25 липня назвала процес мирного врегулювання таким, що втратив сенс після атаки турецьких ВПС на табори її прихильників на півночі Іраку. Повітряному нальоту передувало вбивство кількох турецьких силовиків, в якому Анкара звинуватила курдів.

Ситуація у Туреччині загострилася після теракту, що стався 20 липня у місті Суруч. Унаслідок вибуху, влаштованого смертником, загинули 32 людини, переважно курди. Згодом курди звинуватили владу Туреччини в пособництві терористам.

Лідер "Робітничої партії Курдистану" Абдулла Оджалан з 1999 року відбуває термін у турецькій в'язниці на острові Імрали у Мармуровому морі. Завдяки йому в березні 2013 року було досягнуто угоди про виведення бойовиків РПК, які билися за створення незалежної курдської держави на південному сході Туреччини, з турецької території в північний Ірак. Перша група курдських бойовиків покинула територію Туреччини у травні 2013 року. Жертвами конфлікту між РПК і турецькою владою стали понад 40 тис. осіб.

Курдське населення Туреччини становить п'яту частину населення, а це близько 12 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram