ГоловнаСвіт

Віце-спікер Європарламенту закликав Україну визнати геноцид поляків на Волині

Польща не готова забути про Волинську трагедію заради хороших відносин з Україною

Віце-спікер Європарламенту закликав Україну визнати геноцид поляків на Волині
Фото: www.day.kiev.ua

Віце-спікер Європарламенту, який представляє Польщу, Ришард Чарнецький закликав Україну визнати геноцид поляків на Волині у 1940-х роках. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Wschodnik.

"Обраний президент Анджей Дуда заявив в інтерв'ю, а я повторив це своїм співрозмовникам у Києві (Ришард Чарнецький минулого тижня відвідав Київ і зустрівся з Петром Порошенком, Арсенієм Яценюком, Павлом Клімкіним і Володимиром Гройсманом, - LB.ua), що для нас важливим питанням є засудження геноциду проти поляків, який мав місце на Волині в 40-х роках минулого століття. Мова не про те, щоб когось поставити "до стінки" або висунення якихось ультиматумів - але ми чітко говоримо, що не можемо пожертвувати пам'яттю наших співвітчизників заради хороших відносин між Варшавою і Києвом сьогодні. Ці питання повинні обговорюватися паралельно", - сказав Чарнецький.

Водночас Чарнецький зазначив, що захист Україною своєї економічної і політичної незалежності є національним інтересом для Польщі. На думку політика, варто очікувати активізації польської східної політики в цілому.

"Україна є важливим, але тільки одним з елементів цієї політики. Я думаю, що формула, згідно з якою Європейський Союз у питаннях, що стосуються України, говорить польським голосом, є оптимальною. Тому що ми є найбільшим в ЄС і НАТО сусідом України, а також єдиною країною, яка одночасно межує і з Україною, і з Росією", - заявив він.

Нагадаємо, збройні конфлікти між поляками та українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (у Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися на Холмщині та в Закерзонні. Точна кількість загиблих у цих конфліктах не відома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

У грудні 2014 року президент України Петро Порошенко під час свого виступу перед депутатами парламенту Польщі вибачився за події на Волині, але не давав якоїсь характеристики їм. Він закликав "не будувати політику на могилах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram