ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії на базі правозахисного "Комітету проти тортур" відкриють нову організацію

Нова організація відмовиться від іноземного фінансування.

У Росії на базі правозахисного "Комітету проти тортур" відкриють нову організацію
Разгром в офисе правозащитной организации "Комитет против пыток" в Чечне (архив)
Фото: https://twitter.com/pytkam_net

У Росії правозахисна організація "Комітет проти тортур" створить нову організацію, яка буде називатися "Комітет із запобігання тортурам".

Про це заявив під час прес-конференції в Москві керівник НКО Ігор Каляпін. Трансляцію прес-конференції вів телеканал "Дождь".

"Ми створили організацію, яка практично повністю збігається за назвою. Це не означає, що ми якось хочемо обійти цей закон і залишити все без змін. Не вийде. Тому ми прийняли рішення, що Комітет із запобігання тортурам іноземного фінансування отримувати не буде", - заявив Каляпін.

За словами Капяпіна, нова організація буде жити на внески і пожертвування громадян Росії.

Голова Комітету проти тортур пояснив, що діяльність організації досить витратна, тому що в ній працює кілька десятків юристів. За його словами, третина коштів йшла на сторонні витрати, наприклад, залучення різних експертів.

На початку липня Каляпін анонсував швидку ліквідацію "Комітету проти тортур" через визнання іноземним агентом.

"Комітет проти тортур" внесли до реєстру іноземних агентів в січні 2015 року. Пізніше організація намагалася оскаржити це рішення, проте суд Совєтського району Нижнього Новгорода відмовився задовольнити заяву організації.

"Комітет проти тортур" було засновано нижегородськими правозахисниками в 2000 році. Організація, крім діяльності в Росії, представляла інтереси росіян в Європейському суді з прав людини. Під егідою КПП в Чечні діяла група правозахисників, офіс якої в грудні 2014 року спалили, а в червні розгромили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram