ГоловнаСвіт

Іран планує здійснити проекти на $185 млрд після скасування санкцій

У Тегерані заявили, що провели переговори з деякими європейськими компаніями, охочими інвестувати в економіку Ірану

Іран планує здійснити проекти на $185 млрд після скасування санкцій

Іран у четвер презентував план відновлення ключових галузей промисловості і торгових зв'язків після укладення ядерної угоди зі світовими державами і заявив, що збирається взяти участь у нафтогазових проектах загальною вартістю $185 млрд до 2020 року.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Міністр промисловості, шахт і торгівлі Мохаммад Реза Нематзаде сказав, що Ісламська республіка зосередиться на своїх нафтогазовій, металевій та автомобільній галузях, плануючи експорт до Європи після скасування економічних санкцій.

"Ми прагнемо до двосторонньої торгівлі, а також до співпраці у дослідницькій, конструкторській та технологічній областях, - сказав Нематзаде на конференції у Відні. - Ми більше не зацікавлені в односторонньому імпорті товарів і машинного обладнання з Європи".

Заступник міністра нафтової промисловості Ірану з торгівлі та міжнародних питань Хоссейн Заманінья сказав, що Тегеран визначив майже 50 нафтових і газових проектів вартістю $185 мільярдів, які сподівається підписати до 2020 року.

Крім того, готуючись до переговорів із можливими зарубіжними партнерами, Іран розробив нову модель договору, яку назвав комплексним нафтовим контрактом.

"Ця модель контракту усуває деякі недоліки старого контракту про зворотну покупку і впорядковує коротко- і довгострокові інтереси залучених сторін", - сказав Заманінья. За його словами, Іран представить обрані ним нафтогазові проекти і нові контракти на міжнародних ринках до кінця цього року.

Заступник міністра економіки Мохаммад Хазаї сказав, що Іран вже завершив переговори з деякими європейськими компаніями, охочими інвестувати в економіку країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram