ГоловнаСвіт

Грибаускайте подякувала США за відмову визнавати включення Литви до складу СРСР

Президент Литви підкреслила, що Литва стала сильною і вільною після завершення окупації країни СРСР.

Грибаускайте подякувала США за відмову визнавати включення Литви до складу СРСР
Даля Грибаускайте
Фото: pik.tv

Президент Литви Даля Грибаускайте написала відкритого листа, в якому подякувала США за те, що в 1940 році Вашингтон відмовився визнати включення Литви до складу СРСР.

Послання глави прибалтійської республіки розміщено на сайті The Wall Street Journal.

У листі Грибаускайте нагадала, що 75 років тому Вашингтон відмовився визнати анексію Естонії, Латвії та Литви Москвою. "Окупація моєї рідної країни тривала 50 років, але надія на свободу допомогла нам пережити радянський жах. Сьогодні Литва сильна і вільна", - підкреслила глава держави.

16 червня депутати Держдуми від "Єдиної Росії" Євген Федоров і Антон Романов звернулися в Генпрокуратуру РФ з проханням перевірити легітимність створення в 1991 році Держради СРСР, яка визнала незалежність республік Прибалтики. Згодом у Генпрокуратурі визнали запит депутатів безперспективним.

23 липня 1940 року держсекретар США Самнер Веллс оприлюднив офіційну заяву про те, що США не визнають включення Прибалтики до складу СРСР. Приєднання до Радянського Союзу Прибалтики і низки інших територій було визнано Заходом де-факто в лютому 1945 року на Ялтинській конференції.

Тим не менш, з 1940 року протягом півстоліття у Вашингтоні перебували представництва Литви, Латвії та Естонії.

Входження республік Прибалтики до складу СРСР відбулося влітку 1940 року. Зараз у всіх трьох прибалтійських державах ця подія вважається початком періоду "радянської окупації".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram