ГоловнаСвіт

Іран назвав неприйнятним продовження санкцій щодо його ядерної програми більш ніж на 10 років

Тегеран заявив, що нові резолюції щодо введення санкцій порушуватимуть Віденську угоду

Іран назвав неприйнятним продовження санкцій щодо його ядерної програми більш ніж на 10 років

Тегеран не сприймає продовження санкцій, що стосуються іранської ядерної програми, більш ніж на 10 років.

Про це заявив на телевізійній прес-конференції заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі (Abbas Araqchi), інформує агентство Рейтер

За його словами, будь-яка спроба знову ввести санкції після того, як закінчиться термін їхньої дії - через 10 років, буде порушенням угоди між Іраном та міжнародною "шісткою" (Німеччина, Росія, США, Китай, Великобританія і Франція) парламентарів.

Таким чином Аракчі прокоментував резолюцію на підтримку угоди щодо іранської ядерної програми, затверджену Радою Безпеки ООН у понеділок.

Згідно з ухваленою резолюцією, експорт до Ірану технологій, що використовуються у створенні балістичних ракет і таких видів важкого озброєння, як танки і бойові вертольоти, дозволяється тільки за схвалення Радбезу ООН.

Крім цього, забороняється передача Ірану технологій мирного атому протягом 10 років. Якщо за цей час в Радбез ООН надійде скарга на Тегеран у зв'язку з невиконанням ним взятих на себе зобов'язань, то антиіранські санкції можуть відновити. Це станеться, якщо Рада Безпеки не проголосує проти протягом 30 днів з моменту надходження скарги. Положення резолюції діятимуть протягом 10 років. Країни "шістки" і ЄС поінформували генсека ООН Пан Гі Муна про намір продовжити на п'ять років дію механізму, за яким санкції можуть відновити.

"Резолюція Ради Безпеки ООН чітко говорить, що термін угоди становить 10 років, а справу Ірану закриють у Раді Безпеки після цього", - зазначив Аракчі.

"Якщо США і будь-який інший член "шістки" скажуть, що вони хочуть через 10 років ухвалити нову резолюцію, що дозволяє знову ввести санкції, це буде порушенням Віденської угоди", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram