ГоловнаСвіт

Керівництво Toshiba йде у відставку

Мінфін Японії заявив, що фальсифікація даних підриває довіру глобальних інвесторів до японських компаній.

Керівництво японської корпорації Toshiba йде у відставку у зв'язку з помилками в бухгалтерії на суму €1 млрд.

Про це заявив голова компанії Хісао Танака (Hisao Tanaka), передає агентство Рейтер.

Посаду Танаки займе голова ради директорів Toshiba Масаші Муроматі (Masashi Muromachi).

Разом з ним у відставку подали віце-президент ради директорів Норіо Сасакі (Norio Sasaki) і радник голови Toshiba Ацутоші Нішіда (Atsutoshi Nishida), які раніше також очолювали корпорацію.

Аналіз звітності за період з 2008 року показав, що керівництво Toshiba завищило розмір доходів компанії на 152 млрд ієн (€1,1 млрд). Помилки були пов'язані з різночитаннями в обліку за інфраструктурними проектами. За поточний період публікацію звітності було відкладено на кілька місяців, до вересня.

Японські ЗМІ стверджують, що Toshiba буде змушена розпродати частину своїх активів, щоб покращити справи. За даними ділової газети Nikkei, компанія може продати частку в американській Westinghouse Electric, а також частину своїх акцій, отримавши загалом від продажу активів до $1,62 млрд.

Крім того, зазначає видання, крім значного штрафу, який загрожує Toshiba за підтасовування звітності, розгнівані акціонери також можуть подати позови до компанії. Після того як компанія в травні повідомила про те, що не може через розслідування щодо неї скласти фінансовий звіт за попередній фінансовий рік і виплатити дивіденди, її капіталізація впала на $3,6 млрд.

Міністр фінансів Японії Таро Асо (Taro Aso) назвав порушення при складанні фінансової звітності корпорації Toshiba дуже прикрими, зазначивши, що такі факти підривають довіру глобальних інвесторів до японських компаній.

Корпорація Toshiba, заснована в Токіо в 1875 році, є одним з найбільших японських виробників електроніки, енергетичного і медичного обладнання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram