ГоловнаСвіт

Одного із найвпливовіших китайських чиновників заарештували за підозрою у хабарництві

Чиновнику може загрожувати страта, якщо його провину доведуть

Одного із найвпливовіших китайських чиновників заарештували за підозрою у хабарництві
Лин Цзихуа
Фото: EPA/UPG

У Китаї за підозрою в хабарництві заарештували радника колишнього голови КНР Ху Цзіньтао - Ліна Цзіхуа (Ling Jihua).

Про це повідомляє телеканал CNN.

Його також виключили з Комуністичної партії і звільнили зі всіх державних постів. До порушення кримінальної справи Цзіхуа був заступником голови Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради КНР і главою відділу Єдиного фронту ЦК Компартії.

Розслідування щодо високопоставленого партійного функціонера почалося у грудні 2014 року. Чиновника запідозрили у "серйозному порушенні партійної дисципліни". Таке формулювання зазвичай використовується для антикорупційних справ.

Зазначимо, що найжорстокішим покаранням за хабарництво в Китаї є смертна кара. Однак нерідко вирок "страта з відтермінуванням" означає довічне ув'язнення - за умови, що засуджений демонструватиме зразкову поведінку.

За колишнього лідера КНР Ху Цзіньтао Лін Цзіхуа обіймав пост глави канцелярії ЦК Компартії Китаю і вважався довіреною особою глави держави. Кар'єра чиновника обірвалася у 2012 році: його син Лін Гу, який перебував за кермом Ferrari 458 Spider вартістю у мільйон доларів, потрапив в аварію у Пекіні. 23-річний водій загинув на місці, як і дві його пасажирки. Під час розслідування з'ясувалося, що Лін Гу перебував за кермом голим, одна з його супутниць була роздягнена повністю, друга частково. Цей інцидент викликав широкий громадський резонанс. Незабаром Ліна Цзіхуа з пониженням перевели на іншу роботу.

Нагадаємо, нинішній глава КНР і генсек Компартії Китаю Сі Цзіньпін оголосив про початок кампанії боротьби з корупцією незабаром після свого вступу на посаду у листопаді 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram