ГоловнаСвіт

Рада Безпеки ООН схвалила іранську ядерну угоду

Угода щодо іранської ядерної програми набуде чинності через 90 днів

Рада Безпеки ООН схвалила іранську ядерну угоду
Совбез ООН
Фото: EPA/UPG

Радбез ООН у понеділок ухвалив резолюцію на підтримку угоди щодо іранської ядерної програми.

Про це повідомляє euronews.

За документ проголосували всі 15 країн-членів Радбезу.

Документ передбачає порядок зняття з Ірану міжнародних санкцій. Першим найважливішим етапом має стати звіт МАГАТЕ, що підтверджує початок виконання Іраном домовленостей, досягнутих із "шісткою" міжнародних парламентарів. Якщо доповідь МАГАТЕ міститиме позитивні висновки, режим санкцій щодо Ірану одразу послаблять, а п'ять попередніх резолюцій Радбезу щодо ядерної програми скасують.

"Сьогодні дуже важливий момент для винесення уроків. Уроків про непорушність глобальних правил гри, про вирішальну роль дипломатії, про необхідність постійної пильності і про абсолютну необхідність єдності членів Радбезу", - заявила Саманта Пауер, посол США в ООН.

США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран 14 липня досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язується протягом п'яти років не збагачувати уран до рівня, що перевищує 3,67%, і перетворити завод у Фордо у технологічний центр. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть повернути, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань. Угода набуде чинності через 90 днів після схвалення в Радбезі ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram