ГоловнаСвіт

Патріарх Кіріл: поняття "русскій мір" об'єднує Росію, Білорусь і Україну

Глава РПЦ наполягає на єдності всієї східнослов'янської цивілізації.

Патріарх Кіріл: поняття "русскій мір" об'єднує Росію, Білорусь і Україну
Патриарх Кирилл
Фото: EPA/UPG

Глава Російської православної церкви патріарх Кіріл закликає не політизувати поняття "русского міра" і не ототожнювати його виключно з Росією, оскільки, на його думку, "русскій мір" - це вся східнослов'янська цивілізація.

Про це повідомляє патріарша прес-служба.

"На жаль, наші противники використовують слова "русскій мір" як якийсь жупел, як страховисько, заявляючи, ніби це якась доктрина, яка служить виключно зовнішньополітичним інтересам Російської Федерації. Проте немає нічого більш далекого від істини, ніж ототожнювати русскій мір виключно з Російською Федерацією", - сказав патріарх на урочистому прийомі в Троїце-Сергієвій лаврі.

На думку глави РПЦ, "русскій мір" - це система цінностей, яка увійшла в побут разом з хрещенням Русі і об'єднує Росію, Білорусь і Україну.

Проти ідей "русского міра" виступає Українська православна церква Київського патріархату. На думку глави УПЦ КП Філарета, в концепції "русского міра", яку просуває патріарх Кіріл, криється імперська ідея позбавлення України її державності та незалежності.

У квітні цього року президент Білорусі Олександр Лукашенко також заявляв про важливість незалежності країни, в тому числі, і від "русского міра". "Русскій мір - це не про нас. Ми руські люди, але це не означає, що ми росіяни. Ми - білоруси. Дозвольте нам мати свою точку зору на світ", - заявляв білоруський лідер.

За одним із визначень, "русскій мір" - це концепція міжнародного співтовариства, що об'єднує людей, які причетні до російської мови та культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram