ГоловнаСвіт

Росія надасть Білорусі кредит на $760 млн

Білорусь винна кредиторам близько $40 млрд.

Росія надасть Білорусі кредит на $760 млн
Фото: suyarkov.com

Уряд Росії схвалив надання Білорусі рублевого кредиту на суму, еквівалентну $760 млн.

Відповідне розпорядження кабінету міністрів Росії опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

Виділені кошти будуть використовуватися для обслуговування і погашення кредитів, виданих раніше Білорусі Росією і Євразійським фондом стабілізації та розвитку.

Обсяг позики в рублях визначать за курсом Банку Росії на дату підписання угоди обома сторонами. Передбачається, що Білорусь погасить позику тринадцятьма рівними піврічними частками 15 лютого і 15 серпня кожного року. Перший платіж має надійти 15 лютого 2019 року, а останній - в 2025 році.

Білорусь звернулася до Москви з проханням надати кредит на $3 млрд для рефінансування поточного боргу 9 липня. При цьому на початку червня президент Олександр Лукашенко заявив, що економіка Білорусі втратила $3 млрд через російські проблеми.

Цей кредит не перший, виданий цього року Білорусі: у квітні Росія надала своєму сусідові рублеву позику, що дорівнює $110 млн. Ці гроші пішли на погашення відсотків за іншим російським кредитом, виданим у 2010 році.

У 2014 році сума російських позик Білорусі становила близько $2 млрд. Також російський уряд доручив Мінфіну надати Мінську $10 млрд на будівництво АЕС. У цьому році Білорусь планує виплатити понад $4 млрд за зовнішніми зобов'язаннями. Всього країна винна кредиторам близько $40 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram