ГоловнаСвіт

Віце-президент Ємену заявив про звільнення провінції Аден від повстанців

Представники легітимного уряду Ємену повернулися в комерційну столицю країни

Віце-президент Ємену заявив про звільнення провінції Аден від повстанців
Халед Бахах
Фото: EPA/UPG

Віце-президент Ємену Халед Бахах (Khaled Bahah) оголосив, що південну провінцію країни Аден звільнено від шиїтських повстанців-хоуситів, вона знаходиться під контролем сил, підтримуваних Саудівською Аравією.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми вітаємо жителів Адена і в цілому республіки Ємен з тим, що було досягнуто протягом останніх двох днів. Уряд оголошує про звільнення провінції Аден", - заявив Бахах.

Як повідомляє Рейтер, у четвер, 15 липня, група з кількох міністрів і високопоставлених представників розвідки, що діють від імені уряду легітимного президента Ємену Абд Раббо Мансура Хаді, прибула на вертольоті в місто Аден на півдні країни, щоб провести підготовку щодо забезпечення безпеки перед відновленням роботи інститутів влади держави в місті.

Міжнародно визнаний президент Ємену Абд Раббо Мансур Хаді раніше втік до Саудівської Аравії у зв'язку з настанням шиїтського руху "Ансар Алла" (хоусити).

"Абд Раббо Мансур Хаді делегував цю групу (міністрів та представників розвідки) в Аден, щоб провести підготовку щодо забезпечення безпеки та гарантування стабільності перед відновленням роботи інститутів влади держави в місті", - повідомив агентство один із чиновників.

У Ємені триває збройне протистояння сил, які підтримують легітимного президента Абд Раббо Мансура Хаді з одного боку, і прихильників шиїтського повстанського руху "Ансар Алла" та екс-президента Алі Абдалли Салеха - з іншого. Коаліція арабських країн на чолі з Саудівською Аравією виступила на боці Хаді і з 26 березня здійснює авіаудари по районах Ємену, які контролюють хоусити. За оцінками Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в період з 26 березня у Ємені 1670 мирних жителів вбито і 3829 отримали поранення. Гуманітарна ситуація у Ємені залишається критичною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram