ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

США повернули Іраку вкрадені бойовиками ІД реліквії

На думку посла США в Іраку, джихадисти фінансують свою діяльність коштом контрабанди історичних цінностей.

США повернули Іраку вкрадені бойовиками ІД реліквії
Боевики ИГ (Архив)
Фото: independent.co.uk

США передали Іраку реліквії, конфісковані у бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Серед переданих цінностей - циліндричні штампи, кераміка, металеві браслети, коштовності, скляні осколки і монети періоду раннього ісламу. На думку посла СЩА в Іраку Стюарта Джонса, факт вилучення цих предметів у джихадистів доводить, що такою контрабандою вони фінансують свою діяльність.

"Їхня мета - продаж цих реліквій на світовому чорному ринку", - сказав він. Дипломат пообіцяв, що США продовжать кампанію повернення культурно-історичних пам'яток в Ірак.

Американські спецпризначенці відібрали реліквії у джихадистів під час травневої наземної операції в Сирії. Військові ліквідували Абу Сайяфа (Abu Sayyaf), одного з командирів ІД, який відповідав, за даними американської влади, за продаж нафти і газу.

На початку липня бойовики ІД опублікували фотографії, на яких видно, як вони знищують кувалдами давні статуї в сирійському античному місті Пальміра. На початку березня 2015 року джихадисти знищили руїни стародавнього міста Хатра на півночі Іраку. Цей пам'ятник належав до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як і зруйнований ними раніше іракський Німруд.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" почала наступ у червні 2014 року і захопила значні ділянки Сирії та Іраку. Із серпня США на чолі міжнародної коаліції проводять операцію проти ІД в Іраку. А із середини вересня США і їхні союзники також обстрілюють позиції ісламістів у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram