ГоловнаСвіт

МЗС Грузії направило Росії ноту протесту через банери на кордоні з Південною Осетією

Росія заперечує свою причетність до перенесення кордону в районі Цхінвалі.

МЗС Грузії направило Росії ноту протесту через банери на кордоні з Південною Осетією
Фото: euroua.com

МЗС Грузії через швейцарське посольство направило ноту протесту Росії у зв'язку зі встановленням банерів у Цхінвальському регіоні, що позначають кордон невизнаної республіки Південна Осетія.

Нота містить протест через установлення 10 липня біля сіл Цителубані й Орчосані, а також поблизу центральної автомагістралі Тбілісі - Горі покажчиків із позначенням "так званого кордону", йдеться в повідомленні МЗС Грузії, поширеному в середу, повідомляє "Интерфакс".

"МЗС Грузії засуджує ці провокаційні кроки Росії, спрямовані на дестабілізацію ситуації", - наголошено в повідомленні.

Напередодні заступник міністра закордонних справ Грузії Давид Дондуа повідомив журналістам, що в телефонній розмові зі своїм російським колегою Григорієм Карасіним "висловив протест у зв'язку з установленням 10 липня банерів з позначенням так званої республіки Південна Осетія в Горійському й Ахалгорському районах, на прилеглій території до грузинських сіл Цителубані й Орчосані, поблизу центральної автомагістралі Тбілісі-Горі".

За твердженням грузинської сторони, нові банери пересунуто на 300 метрів, у цій окупованій зоні виявився нафтопровід Баку-Супса. "На що мені було сказано, що російська сторона тут ні до чого, рішення ухвалила цхінвальська влада", - зазначав Дондуа.

Нагадаємо, 12 липня Грузія звинуватила Росію в перенесенні кордону в районі Цхінвалі. При цьому 13 липня в прес-службі КДБ невизнаної Південної Осетії повідомили, що під час реалізації Програми делімітації та демаркації державного кордону республіки з РФ і Грузією прикордонна служба у Цхінвальському, Знаурському і Ленінгорському районах з 1 липня 2015 року проводить планові роботи з установлення та відновлення інформаційних знаків (покажчиків) осетино-грузинського кордону.

В рамках зазначеної діяльності, зазначає КДБ, повноважними органами "республіки" встановлено за 50 і 100 метрів від кордону вглиб території невизнаної Південної Осетії нові інформаційні знаки в околицях населених пунктів Балта і Цнеліс Знаурського району, Орчосан і Цінагар Ленінгорського району. "Відновлено раніше пошкоджені покажчики поблизу сіл Іонча Знаурського району та Дісеві Цхінвальського району", - йшлося в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram