ГоловнаСвіт

Британський журналіст розкрив мережу прокремлівських сайтів

Співробітник "фабрики тролів" попався через Google Analytics.

Британський журналіст розкрив мережу прокремлівських сайтів

Британський журналіст Олександр Лоренс розкрив мережу прокремлівських сайтів, частина з яких маскуються під українські. Про своє розслідування він розповів у виданні Global Voices Online.

Своє розслідування він почав із сайту вштабе.рф - фотогалереї проросійських мемів і демотиваторів, яка висміює США, Захід і українських лідерів. Виявилося, що на сайті використовують Google Analytics - онлайновий сервіс, що дозволяє власникові сайту збирати статистичну інформацію про відвідувачів.

Обліковий запис у Google Analytics має унікальний ідентифікаційний номер, за яким виявили ще сім сайтів, зав'язаних на нього, зокрема whoswho.com.ua (збирає компромат на українських чиновників); zanogo.com (збірка мемів, переважно антизахідних); yapatriot.ru (сайт, на якому намагалися дискредитувати російських опозиціонерів); syriainform.com (сайт антиамериканського і проасадівського спрямування).

На одному з пов'язаних сайтів знайшли ідентифікаційний номер іншого акаунта Google Analytics. Він був пов'язаний з кластером із дев'ятнадцяти прокремлівських сайтів. Подальші дослідження цих сайтів дали ще три акаунти Google Analytics і пов'язані з ним сайти. Багато хто з них маскується під українські, хоча пронизані явно антиукраїнськими настроями.

Автору також вдалося знайти адресу електронної пошти [email protected], через яку він вийшов на москвича - 22-річного Микиту Підгорного. Підгорний є у списку співробітників санкт-петербурзького Агентства Інтернет-Досліджень - прокремлівської ферми тролів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram