ГоловнаСвіт

Нетаньяху: Ізраїль не пов'язаний іранською ядерною угодою і готовий захищатися

Аналітики очікують, що угода "шістки" з Іраном дозволить Тегерану збільшити експорт нафти до 60% протягом року.

Нетаньяху: Ізраїль не пов'язаний іранською ядерною угодою і готовий захищатися
Биньямин Нетаньяху
Фото: Биньямин Нетаньяху

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що єврейська держава не пов'язана угодою між Іраном і "шісткою" міжнародних посередників (США, Росія, КНР, Великобританія, Франція і Німеччина) і готова захищати себе.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нетаньяху заявив, що Ізраїль розчарований угодою з врегулювання іранського ядерного питання, яку він назвав "приголомшливою історичною помилкою".

"Ізраїль не пов'язаний цією угодою з Іраном, тому що Іран продовжує прагнути до нашого руйнування. Ми завжди будемо захищати себе", - сказав Нетаньяху.

Раніше у вівторок МЗС Ізраїлю заявив, що Захід капітулював перед Іраном.

Тим часом президент Сирії Бараш Асад у вівторок заявив, що очікує більшої підтримки від союзного йому регіонального союзника Ірану у зв'язку з укладенням ядерної угоди, повідомляє Рейтер. Противники Асада, в свою чергу, висловили стурбованість у зв'язку з тим, що угода Ірану з "шісткою" розширить вплив Тегерана в регіоні.

Утім європейські нафтопереробники готові вітати повернення Ірану не нафтовий ринок, передає Рейтер

"Іран давно є цінним партнером. Ми з нетерпінням чекаємо на повернення Ірану на ринок", - сказав прес-секретар найбільшого нафтопереробного підприємства Греції Hellenic Petroleum (HEPr.AT), підкресливши, що компанія не купуватиме іранську нафту дот, поки санкції проти Ірану не буде офіційно знято.

"Обсяги сирої нафти, яка повернеться на середземноморський ринок, зменшать ціни і дадуть більше можливостей нафтопереробникам у регіоні", - додав він.

Аналітики очікують, що іранська ядерна угода дозволить Тегерану збільшити експорт нафти до 60% протягом року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram