ГоловнаСвіт

Угорщина визнала наявність своїх шпигунів у Києві

Голова кабінету прем'єр-міністра Угорщини вважає, що протягом найближчого десятиліття загостриться проблема угорської меншини в Закарпатті.

Угорщина визнала наявність своїх шпигунів у Києві
Фото: news2000.com.ua

Голова кабінету прем'єр-міністра Угорщини Янош Лазар заявив про те, що в Києві працюють угорські шпигуни.

Про це повідомляє The Budapest Beacon.

Звітуючи в парламенті про підсумки реорганізації політичної розвідки країни, Інформаційного бюро, Лазар наголосив, що ситуація у сфері безпеки в Східній Європі кардинально змінилася за минулий рік. Як приклад чиновник навів українську кризу: за його словами, Угорщина межує з країною, яка перебуває в стані збройного конфлікту, і угорська агентура в Києві робить усе від неї залежне, щоб відстояти інтереси Будапешта. Аналогічно діють і спецслужби інших країн регіону.

На думку Лазара, протягом найближчих десятиліть загостриться проблема угорської меншини в Закарпатті. Тому спецслужби проводять операції для захисту етнічних угорців, часто їхні дії суперечать інтересами Києва. Українська контррозвідка, зі свого боку, робить усе можливе, щоб ускладнити роботу угорської агентури і дипломатів в Україні, наголосив Лазар.

Крім того, чиновник розкритикував владу сусідньої Румунії за переслідування етнічних угорців, які проживають у країні, і порушення їхніх права на свободу совісті, а також керівництво Хорватії - за спроби дискредитувати угорські бізнес-еліти. Крім того, він зазначив значне погіршення відносин між спецслужбами Будапешта і Вашингтона і закликав наростити кількість інформаторів у Брюсселі, щоб гарантувати отримання точної та своєчасної інформації про плани керівництва ЄС з приводу Угорщини.

Інформаційне бюро створили 1990 року, і спочатку воно перебувало під суворим громадянським контролем. 2010 року прийшов до влади Віктор Орбан, який вирішив, що робота спецслужби вкрай неефективна, він передав Інформаційне бюро в підпорядкування МЗС, а два роки потому спецслужбу підпорядкували безпосередньо прем'єр-міністрові. Її куратором став Янош Лазар. Паралельно зросло фінансування Інформаційного бюро - з $30 млн 2010 року до $46 млн 2014-го. Спецслужба стикається з цілою низкою проблем, не останньою з яких є брак кадрів: підготовка співробітника займає від 10 до 15 років, і багато молодих людей воліють роботу в приватному секторі, де зарплати набагато вищі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram