ГоловнаСвіт

Іран отримає доступ до $100 млрд після імплементації угоди із "шісткою"

Тегаран буде зобов'язаний протягом 24 днів надати МАГАТЕ доступ до своїх ядерних об'єктів, у тому числі військових.

Іран отримає доступ до $100 млрд після імплементації угоди із "шісткою"

Іран отримає доступ до більш ніж $100 млрд заморожених активів після того, як угоду про врегулювання іранського ядерного питання реалізують. 

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на американських чиновників, які говорили на умовах анонімності.

За словами співрозмовників агентства, реалізація угоди залежить від того, як скоро Тегеран почне згортання своєї ядерної програми, а також від того, як скоро Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердить факт згортання потенційно загрозливої для світової безпеки ядерної діяльності.

Згідно з умовами угоди, Іран буде зобов'язаний протягом 24 днів надати МАГАТЕ доступ до своїх ядерних об'єктів, у тому числі військових, а також готовий буде відповісти на будь-які запитання, які непокоїтимуть міжнародних експертів, якщо на цьому наполягатиме міжнародна наглядова комісія.

Джерела агентства розповіли, що в комісію, що складається з восьми членів, входять Великобританія, Китай, Франція, Німеччина, Росія, США, Іран і Євросоюз. Тож США, три європейські країни і ЄС можуть зобов'язати Іран забезпечити такий доступ до ядерних об'єктів, а Тегеран, Пекін і Москва не можуть накласти вето на цю вимогу.

За словами одного з американських чиновників, якщо Іран відмовиться дослухатися до таких вимог, то великі держави можуть відновити санкції проти Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram