ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Конституційний суд Росії дозволив Москві не виконувати рішення ЄСПЛ

КС РФ ухвалив вирішувати питання про виконання постанов Страсбурзького суду по кожній справі індивідуально.

Конституційний суд Росії дозволив Москві не виконувати рішення ЄСПЛ
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Росія не зобов'язана виконувати винесені в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) рішення, якщо вони суперечать російській Конституції, але країна "не ухилятиметься" від виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Про постанову російського Конституційного суду повідомляє

РИА Новости.

Конституційний суд вирішив, що участь Росії в міжнародному договорі не означає відмови від державного суверенітету. "Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод і засновані на ній правові позиції ЄСПЛ не можуть скасовувати пріоритет Конституції", - йдеться в постанові, оприлюдненій суддею Сергієм Мавріним.

"Рішення ЄСПЛ підлягають виконанню тільки з урахуванням визнання верховенства Конституції Російської Федерації", - ухвалив Маврін.

Крім того, Конституційний суд визначив, що буде вирішувати питання про виконання постанов Страсбурзького суду стосовно кожної справи індивідуально.

"Верховенство Конституції при виконанні рішень ЄСПЛ може бути забезпечено виключно Конституційним судом РФ", - оголосив рішення суддя Сергій Маврін.

За словами Мавріна, до Конституційного суду з таким запитом можуть звернутися або нижчі суди, які переглядають свої рішення після вердикту ЄСПЛ, або органи влади, якщо вони «вважатимуть конкретну постанову ЄСПЛ щодо Росії нездійсненною без порушення Основного закону".

"Якщо Конституційний суд РФ дійде до висновку про несумісність із Конституцією винесеного в Страсбурзі рішення, воно не підлягає виконанню", - зазначив Маврин.

Із запитом до Конституційного суду звернулися 94 депутати Держдуми. Вони попросили пояснити, в якому обсязі і як слід виконувати рішення ЄСПЛ. Згідно із загальним правилом, вердикти Європейського суду з прав людини є обов'язковими для виконання на території Росії.

Депутати вважають суперечливим рішення ЄСПЛ про стягнення з Росії майже двох мільярдів євро компенсації у справі ЮКОС.

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €1,86 млрд євро екс-акціонерам ЮКОС ще в липні 2014 року. Колишні акціонери ЮКОС подали позов до ЄСПЛ у квітні 2004 року. Зокрема, у позовній заяві юристи ЮКОС заявляли про порушення статті Європейської конвенції з прав людини про право на справедливе відшкодування шкоди відповідно до 41 статті Конвенції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram