ГоловнаСвіт
Спецтема

Греція просить у Єврогрупи €53,5 млрд на 3 роки

Грецька влада відхилила низку пропозицій "трійки" міжнародних кредиторів.

Греція просить у Єврогрупи €53,5 млрд на 3 роки
Фото: www.bloomberg.com

Уряд Греції відправив Єврогрупі свої пропозиції про план реформ.

Про це повідомляє

агентство Рейтер.

Як очікують, сьогодні грецький парламент обговорить зміст плану реформ. За даними джерела агентства в уряді Греції, депутати голосуватимуть двічі - про надання уряду права на проведення переговорів із кредиторами з приводу плану реформ, а також, пізніше, про затвердження плану першочергових дій з реформування.

За даними Рейтер, Bloomberg і Associated Press, відправлений Єврогрупі план містить прохання надати Греції кредит на €53,5 млрд до червня 2018-го на покриття боргових зобов'язань і забезпечення стабільності фінансової системи.

8 липня Афіни направили Єврогрупі запит про продовження кредитування терміном на три роки. Останні пропозиції Греції також включають пакет розвитку економіки на €35 млрд, збільшення податку з продажу і скорочення держвидатків на пенсії, зазначає Bloomberg. Передбачають, що в разі реалізації плану первинний профіцит бюджету становитиме 1, 2, 3 і 3,5% у 2015-2018 роках відповідно, зазначає агентство AFP.

Напередодні агентство Рейтер з посиланням на грецьке видання Kathimerini повідомляло, що Афіни готові скоротити витрати бюджету у 2016-2017 рр. на €12 млрд, а не на €8 млрд, як пропонували раніше. Економії вдасться домогтися за рахунок підвищення ставки податку на прибуток із 26% до 28%, як того вимагають кредитори. ПДВ для предметів розкоші і послуг готелів можуть підняти з 6,5% до 13%, а ставку на продукти харчування, послуги ресторанів, транспортні і медичні послуги - з 13% до 23%.

Напередодні Греція не була готова скасовувати пільги для грецьких островів, на чому наполягала "трійка" міжнародних кредиторів (МВФ, ЄС і ЄЦБ). Очікують, що пільговий ПДВ для островів збережеться до кінця 2016 року, крім найбагатших і найбільш відвідуваних туристами.

Європейські інститути вимагали скорочення оборонних витрат Греції на €400 млн, однак уряд Алексіса Ціпраса пропонує урізати €100 млн цього року і €200 млн наступного. Разом із тим грецька влада погодилася провести приватизацію телекомунікаційної компанії OTE і портів Пірей і Салоніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram