ГоловнаСвіт

ООН: понад 800 млн людей у світі голодують

Усунення злиднів і голоду - одна з восьми цілей, які планували реалізувати до 2015 року.

ООН: понад 800 млн людей у світі голодують
Фото: EPA/UPG

Більш ніж 800 млн людей у світі живуть у жахливих злиднях і голодують.

Про це йдеться в заключній доповіді про виконання Цілей розвитку тисячоліття, повідомляє Центр новин ООН. Декларація тисячоліття, ухвалена ООН 2000 року, встановила вісім цілей розвитку, які слід реалізувати до 2015 року. Серед них - усунення злиднів і голоду, забезпечення початковою освітою, доступ жінок до освіти і політики, скорочення дитячої смертності, поліпшення материнського здоров'я, боротьба з ВІЛ, СНІД і малярією.

З цими проблемами стикаються сьогодні мільйони людей у світі, незважаючи на реалізацію програми протягом 15 років.

"У 1990 році близько половини населення регіонів, що розвиваються, жило менш ніж на 1,25 долара на день. Сьогодні кількість людей, що живуть у крайній убогості, скоротилася більш ніж на половину - з 1,9 мільярда в 1990 році до 836 млн у 2015 році", - йдеться в доповіді.

Кількість нових заражень ВІЛ скоротилася на 40% за останні 15 років - з 3,5 мільйона випадків до 2,1 мільйона. Понад 6 млн осіб, хворих на малярію, вдалося врятувати від смерті - в основному дітей до 5 років у країнах Африки на південь від Сахари.

"Рівень глобальної лихоманки малярії впав приблизно на 37%, смертність скоротилася більш ніж удвічі", - наголошує документ.

Смертність від туберкульозу скоротилася на 45%. З 2000 року в результаті діагностики та лікування врятовано 37 млн життів.

Сьогодні близько 57 млн дітей початкових класів не відвідують школу. 15 років тому, згідно зі звітом, цей показник становив 100 млн. При цьому відзначають значні успіхи в освіті серед жінок. "Дівчатка відвідують школи, а жінки отримали парламентське представництво в 90% країн із 174 розглянутих", - наголошено в документі.

Як заявив радник генерального секретаря ООН, економіст Джеффрі Сакс, "світ неймовірно багатий, і в ньому все ще багато бідних людей".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram