ГоловнаСвіт

Грузія вимагає від Росії €70 млн за депортацію у 2006 році

На визначення розміру компенсації сторонам давали 12-місячний термін

Грузія вимагає від Росії €70 млн за депортацію у 2006 році
Фото: news.ivest.kz

Міністерство юстиції Грузії 2 липня з метою відновлення прав масово депортованих з Росії у 2006 році громадян Грузії представило в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) документ зі своєю позицією і зажадало від Москви компенсацію у €70,3 млн.

Про це повідомляє "Интерфакс".

Згідно з поширеною у п'ятницю заявою грузинського мін'юсту, документ ґрунтується на рішенні ЄСПЛ від 3 липня 2014 року за позовом "Грузія проти Росії", що стосується масової депортації громадян Грузії з РФ у 2006 році.

Суд визнав, що у 2006 році Росія порушила кілька статей Європейської конвенції з прав людини, тоді мала місце скоординована політика проти грузинів. ЄСПЛ визнав, що Росія мусить виплатити Грузії компенсацію за порушення прав її громадян.

На визначення розміру компенсації сторонам давали 12-місячний термін. Питання мали вирішити міністерства юстиції двох країн.

У мін'юсті Грузії наразі не конкретизують, чи завершилися переговори з російською стороною, і кажуть, що з цього приводу поширять офіційну заяву.

При цьому, якщо сторони не дійдуть згоди, Страсбурзький суд залишає за собою право самому вирішити це питання.

3 вересня 2014 року мін'юст Грузії звернувся до Страсбурзького суду і попросив його як посередника допомогти в організації переговорів з міністерством юстиції РФ у будівлі ЄСПЛ. На це уряду Грузії заявили, що участь суду буде доцільною пізніше, коли сторони представлять свої позиції з приводу розміру компенсації.

Як ідеться у заяві, в міністерство юстиції Грузії жодного документа або позиції з міністерства юстиції РФ, минаючи Страсбурзький суд, не надходило. З урахуванням цього, відповідно до інструкції ЄСПЛ і неможливості переговорів з мін'юстом РФ, міністерство юстиції Грузії саме представило свою позицію з приводу компенсації. За моральну шкоду Грузія вимагає з Росії компенсації у €70,32 млн. Ця сума ґрунтується на прецедентних рішеннях Страсбурзького суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram