ГоловнаСвіт

Росіянин попросив генпрокуратуру перевірити законність утворення СРСР і РРФСР

Перед цим генпрокуратура почала перевірку законності визнання незалежності Латвії, Литви та Естонії

Росіянин попросив генпрокуратуру перевірити законність утворення СРСР і РРФСР

Громадянин Росії Володимир Шпитальов звернувся в генеральну прокуратуру РФ з проханням перевірити законність утворення СРСР і РРФСР.

Про це повідомляє Znak.com.

Шпитальов просить перевірити дії Всеросійського центрального виконавчого комітету рад робітничих, селянських і солдатських депутатів (ВЦВК) і Ради народних комісарів (РНК) з розгону Всеросійських установчих зборів у 1918 році на предмет відповідності законодавству.

"Як відомо, Установчі збори було обрано під час демократичного народного волевиявлення, - пише Шпитальов. - 6 січня 1918 року вони проголосили Російську Демократичну Федеративну Республіку. Проте того самого дня силами, підконтрольними ВЦВК і РНК, роботу Всеросійських установчих зборів було припинено, а ВЦВК опублікував текст Декрету про розпуск Установчих зборів.

Раніше експерти попереджали, що рішення генпрокуратури про незаконність передачі Криму Україні небезпечне, оскільки може спровокувати вивчення законності безлічі інших нормативних актів радянського часу.

Фото: Богдан Литвин / Twitter
Нагадаємо, 30 червня генпрокуратура РФ почала перевірку законності визнання незалежності Латвії, Литви та Естонії Держрадою СРСР. Перед цим генпрокуратура оголосила, що рішення про передачу 1954 року Криму зі складу РРФСР до складу України було незаконним. За прогнозами експертів, щодо Балтії висновок буде аналогічним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram