ГоловнаСвіт
Спецтема

МВФ оголосив про дефолт Греції

Греція стала першою країною з розвиненою економікою, яка допустила дефолт.

МВФ оголосив про дефолт Греції
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд офіційно підтвердив, що Греція не виплатила вчасно 1,6 млрд євро, що еквівалентно дефолту. Греція стала першою країною з розвиненою економікою, яка допустила дефолт.

Про те, що платіж не надійшов вчасно, повідомляє сайт МВФ. Представник фонду Джеррі Райс підтвердив, що МВФ не отримав від Греції грошей, і повідомив, що виконавча рада МВФ проінформована про прострочення. Тепер Греція зможе отримати фінансову допомогу від МВФ тільки після того, як погасить заборгованість.

Неплатіж Греції за кредитом МВФ і фактичний дефолт спричинять дефолт за зобов'язаннями Греції перед Європейським фондом фінансової стабільності на суму 131 млрд євро.

Крім того, дефолт може означати, що Греції доведеться покинути єврозону.

Нагадаємо, Греція й міжнародні кредитори протягом п'яти місяців вели переговори про продовження програми фінансової допомоги, термін якої минув 30 червня. Але останньої миті лівий уряд Греції вирішив провести референдум, на якому грекам самим пропонують вирішити, чи згодні вони на режим жорсткої економії, необхідний кредиторами. Голосування про підвищення податків і зниження витрат заплановано провести 5 липня.

Міністри фінансів країн єврозони після такого кроку Афін вирішили не продовжувати фінансову допомогу. Щоб не допустити фінансового колапсу, з 29 червня влада Греції призупинила роботу місцевих банків, ввела ліміт на зняття готівки в 60 євро, а також заборонила перекази коштів за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram