ГоловнаСвіт

Меркель готова продовжити діалог з Афінами

Канцлер Німеччини закликала до діалогу

Меркель готова продовжити діалог з Афінами
Архив
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель як і раніше відкрита для діиалогу з Афінами і готова в будь-який момент зустрітися з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом, "якщо він цього хоче". Про це заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт, повідомляє DW.

"Ми завжди виступали за те, щоб Греція залишилася в єврозоні", - підкреслив Зайберт, висловивши жаль, що греки в односторонньому порядку перервали переговори з кредиторами.

Крім того, Меркель закликала європейців до готовності йти на компроміс у складних ситуаціях.

Солідарність і відповідальність у відносинах між країнами єврозони - дві сторони однієї медалі, підкреслила вона, виступаючи в Берліні на засіданні президії партії ХДС.

"Якщо здатність до пошуку компромісів буде втрачено, то упущено буде і Європу... Загальноєвропейська валюта - більше, ніж просто валюта: вона базується на спільній довірі", - заявила Меркель.

Нагадаємо, грецький уряд до 6 липня призупинив роботу банків і запровадив заходи контролю за рухом капіталів, щоб зупинити витік депозитів і втечу грошей з країни. Греки щодня зможуть знімати з банкоматів не більш як 60 євро, їм також заборонено переказ грошей за кордон. Ці обмеження не стосуються іноземних туристів, йдеться в постанові уряду.

Греція готується провести 5 липня референдум, на якому громадяни мають проголосувати, чи приймати  умови кредиторів. У вихідні вкладники масово знімали гроші з карток, спустошивши банкомати.

Незважаючи на те, що ризик поширення грецьких проблем на інші країни зменшився з моменту боргової кризи в регіоні 2009 року, європейські фінкомпанії залишаються вразливими до загрози розпаду єврозони. Негативними для них є й різкі коливання котирувань держоблігацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram