ГоловнаСвіт

Друга Царнаєвих посадили на 2,5 року за неправдиві свідчення

Друг бостонських терористів стверджує, що не підтримує тероризм.

Друга Царнаєвих посадили на 2,5 року за неправдиві свідчення

Друга Тамерлана и Джохара Царнаєвих Хайрулложона Матанова засудили до 2,5 року в'язниці за дезінформацію співробітників правоохоронних органів, які розслідували теракт під час Бостонського марафону.

Про це повідомляє Associated Press.

Матанов визнав свою провину в дачі неправдивих свідчень. Він розповів, що видалив зі свого ноутбука файли, які могли бути пов'язаними з підготовкою вибухів. Так само під час розслідування справи про теракт у Бостоні Матанов не зізнався, що спілкувався з братами після вибуху. На слідстві він казав, що не винен.

Після теракту Матанов прийшов у поліцію і розповів, що знав Царнаєвих. Але слідчі з'ясували, що він применшив близькість свого знайомства з братами. Наприклад, Матанов не розповів, що за кілька годин до теракту обідав із Царнаєвими.

У залі суду він попросив вибачення за спробу приховати важливу інформацію. Він підкреслив, що не підтримує тероризм.

Хайрулложону Матанову 24 роки, він - громадянин Киргизії. Матанов уже провів за ґратами 13 місяців. Це час віднімуть від терміну його покарання.

На початку червня суд Бостона виніс покарання іншим друзям Царнаєвих. Діас Кадирбаєв отримав шість років колонії за перешкоду правосуддю, за це саме

Азамата Тажаякова засудили до 3,5 року. Робела Філіппоса засудили до трьох років за те, що він приховав факт спілкування із Царнаєвими після теракту.

Теракт у Бостоні стався під час міжнародного марафону 15 квітня 2013 року. Недалеко від фінішної межі прогриміли два вибухи з інтервалом у 12 секунд. У результаті загинули три людини, 264 отримали поранення, багато хто з них утратив кінцівки.

В організації теракту визнали винуватими братів Царнаєвих. Старший із них - Тамерлан - був убитий у перестрілці з поліцією. Джохар отримав поранення і був заарештований 20 квітня.

Царнаєва визнали винуватим за всіма 30 пред'явленим пунктами звинувачення. 17 із них передбачають смертну кару. У травні суд виніс йому смертний вирок. Захист Царнаєва казав, що Джохар зазнав впливу брата Тамерлана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram