ГоловнаСвіт

Парламент Гонконгу відкинув запропоновану Пекіном виборчу реформу

Пекін заявив, що його рішення про проведення виборчої реформи в Гонконгу залишається чинним, незважаючи на результати голосування.

Парламент Гонконгу відкинув запропоновану Пекіном виборчу реформу
Продемократические депутаты парламента Гонконга
Фото: EPA/UPG

Законодавчі збори Гонконгу відкинуло скандальний закон про вибори, запропонований владою Китаю.

Про це пише The Guardian.

Проти документа проголосували 28 осіб, 8 висловилися "за". При цьому понад 20 проурядових депутатів покинули зал засідань, намагаючись зірвати процес голосування. Попри це, воно відбулося. До складу парламенту входять 70 осіб. Для ухвалення закону необхідно, щоб його схвалили дві три депутатів.

Зараз головного міністра спеціального адміністративного району Сянган (Гонконг) обирає колегія виборців, що складається з 1200 осіб, які представляють переважно бізнес-еліту регіону і, як заявляють опозиційні сили, перебувають під контролем Пекіна.

Тим часом парламент Китаю заявив у четвер, що його рішення про проведення виборчої реформи залишається чинним, незважаючи на те, що законодавчі збори Гонконгу ветували закон про вибори, повідомляє агентство Рейтер з посиланням на "Сіньхуа".

Відповідно до реформи, запропонованої Пекіном, з 2017 року громадяни зможуть вибирати прямим голосуванням главу виконавчої влади спеціального адміністративного району Гонконг, але тільки з трьох кандидатів, попередньо схвалених Пекіном.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки 1997 року. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої великі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "Одна країна, дві системи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram