ГоловнаСвіт

Миротворців ООН попросили здавати тести на батьківство

Захід запровадили через народження дітей у гарячих точках після насильства над їхніми матерями.

Миротворців ООН попросили здавати тести на батьківство
Миротворцы ООН (архив)
Фото: EPA/UPG

ООН почала пропонувати своїм миротворцям, які служать у гарячих точках, пройти ДНК-тест на встановлення батьківства. Захід запровадили за підсумками декількох внутрішніх розслідувань, в ході яких було встановлено, що багато дітей у гарячих точках були народжені після насильства над їхніми матерями з боку "блакитних касок".

Про це повідомляє Associated Press.

Рішення про необхідність проведення ДНК-тестів кожна країна, що відправляє своїх військовослужбовців під егідою ООН, повинна приймати самостійно, за конкретними випадками звернення. Практику навряд чи вдасться запровадити на обов'язковій основі, зазначає агентство. Залежно від законодавства різних країн за позитивний результат тесту миротворцям можуть загрожувати не тільки аліменти, а й тюремне ув'язнення за згвалтування.

Невідомо, скільки саме дітей у світі народилися від миротворців ООН, передає AP. Нині в різних точках світу несуть службу близько 125 тис. "блакитних касок".

На початку червня миротворці опинилися в центрі скандалу після того, як у пресу потрапив проект доповіді Управління служб внутрішнього нагляду ООН про сексуальне насильство в гарячих точках. У документі, зокрема, розповідалося про те, що службовці військ організації в обмін на секс пропонують місцевим жінкам прикраси, стільникові телефони та навіть взуття. При цьому в третині випадків мова про сексуальні контакти з дітьми, які не досягли 18 років.

За даними управління, з 2008 по 2013 рік було зафіксовано 480 випадків сексуального насильства за участю миротворців. Найбільше інцидентів сталося в Ліберії, Гаїті, Південному Судані та Демократичній Республіці Конго. У 2014-му проти миротворців було висунуто 51 звинувачення в примусі до сексу.

Вперше про випадки сексуальної експлуатації жінок у гарячих точках миротворцями стало відомо близько десяти років тому з доповіді колишнього представника "блакитних касок" Зейда Раада аль Хусейна, який згодом обійняв посаду Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй з прав людини. Багато хто з дітей, що з'явилися на світ у таких жінок, згодом живуть за межею бідності, зазначалося в доповіді. Тоді ж висловлювалася пропозиція запровадити обов'язкові ДНК-тести для "блакитних касок". Передбачалося, що це допоможе останнім охочіше визнати дитину і нести відповідальність за її народження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram