ГоловнаСвіт

ЦРУ розсекретило деякі документи стосовно теракту 11 вересня

Екс-директора ЦРУ розкритикували за відсутність плану боротьби з "Аль-Каїдою"

ЦРУ розсекретило деякі документи стосовно теракту 11 вересня
Архив
Фото: EPA/UPG

Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США розсекретило серію документів щодо теракту 11 вересня 2001 року.

Відповідні документи опубліковано на сайті ЦРУ.

Обсяг опублікованих матеріалів варіюється від 10 до 480 сторінок. ЦРУ зазначає, що в наданих звітах йдеться про "діяльність управління до теракту". "Документи, опубліковані сьогодні, відображають погляди різних сторін про роботу агентства до 11 вересня 2001 року", - пояснили у відомстві.

У звіті ЦРУ розповідається про проблеми відомства. У ньому наводяться слова співробітників управління з приводу "відсутності у відомстві всеосяжного стратегічного плану" боротьби з "Аль-Каїдою".

Так, у звіті опубліковано документ, створений за запитом Конгресу, в якому критикується Джордж Тенет - директор ЦРУ США з 1997 по 2004 роки.Тенет вказував на необхідність створення плану боротьби з "Аль-Каїдою", проте такий план не створили.

Також у доповіді опублікована відповідь Тенета на цей документ. "Ваш аналіз несправедливо і неточно показує мої дії, а також героїчну працю чоловіків і жінок розвідувального відомства, - пише на той момент вже екс-директор ЦРУ. - Це просто несправедливо судити про мою роботу, не маючи повного розуміння всіх фактів. Я зробив все, що міг, щоб повідомити, попередити і вжити заходів щодо запобігання терактів", - прокоментував критику на свою адресу екс-глава ЦРУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram