ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Розвідка США розібралася в устрої "Ісламської держави"

Американці запідозрили робочих нафтовидобувних заводів Іраку та Сирії у співпраці з джихадистами

Розвідка США розібралася в устрої "Ісламської держави"
Лидер "Исламского государства" Абу Бакр аль-Багдади
Фото: EPA/UPG

Розвідка США опрацювала від чотирьох до сімох терабайтів даних, у яких йшлося про структуру терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД), її фінансові операції та систему безпеки.

Про це пише The New York Times.

Інформація, отримана із захоплених ноутбуків, мобільних телефонів і інших пристроїв, допомогла визначити місце розташування одного з лідерів ІД у східній Сирії. Лейтенанта Абу Хаміда убили під час завданого авіаудару, проте, як зазначає видання, ІД поки не підтвердила факт його загибелі.

Здобута розвідкою інформація також допомогла з'ясувати, як лідер ІД Абу Бакр аль-Багдаді управляє організацією. Так, вдалося встановити, що він навмисно не користується жодними електронними пристроями, які змогли б засікти його місцезнаходження. Сам Абу Бакр аль-Багдаді періодично зустрічається з лідерами угруповання у штаб-квартирі в Ракку на сході Сирії.

Вдалося також встановити, що важливу роль в ІД грають дружини лідерів терористичного угруповання. Вони усно передають інформацію, щоб уникнути стеження через електронні пристрої.

У матеріалі також йдеться, що, завдяки рейду на Абу Сайяфа, вдалося отримати велику кількість інформації про фінансову складову угруповання. У даних, проаналізованих американською розвідкою, є інформація і про нафтовий бізнес джихадистів. Приблизно половина прибутку від продажів нафти йде у головний бюджет ІД, інша частина ділиться між нафтовидобувними заводами.

Американська сторона вважає, що якщо робітники заводів отримують зарплати, то в такому разі виходить, що вони співпрацюють з ІД, отже, можуть вважатися цілями для атак.

Розвідка також встановила, що важливу посаду в ієрархії ІД обіймає Абу Мутац. Він очолює раду, до якої входять від шістьох до дев'ятьох військових командирів, які займаються військовою стратегією ІД. Сам Мутац раніше був підполковником у військовій іракській розвідці за Саддама Хуссейна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram