ГоловнаСвіт

Іспанія знайшла зв'язок російських міністрів із мафією

Про зв'язок Путіна з тамбовським ОЗУ раніше розповідав бізнесмен Фрейдзон

Іспанія знайшла зв'язок російських міністрів із мафією
Бывший министр обороны Анатолий Сердюков и председатель совета директоров ОАО «Газпром» Виктор Зубков
Фото: rbc.ru

Іспанська прокуратура направила до суду обвинувальний висновок у справі «російської мафії». У документі згадується про передбачувані зв'язки фігурантів справи зі впливовими російськими чиновниками і бізнесменами, пише РБК.

Про зміст 452-сторінкового документа розповідають іспанські видання ABC і El Mundo. Вони не розкривають, звідки їм стала відома ця інформація.

За даними цих видань, прокурори Хосе Грінда та Хуан Каррана, які керували попереднім розслідуванням у справі "російської мафії", просять суд дозволити висунути звинувачення 26 фігурантам справи за спрощеною процедурою.

У документі йдеться, що підозрюваний Геннадій Петров, якого слідство вважає лідером тамбовського ОЗУ, "підтримував тісні зв'язки з економічною, політичною, судовою і поліцейською елітою Росії, а також із членами міжнародної організованої злочинності для досягнення спільних цілей".

Іспанські ЗМІ стверджують, що в обвинувальному акті за підсумками попереднього розслідування згадано високопоставлених російських чиновників і впливових бізнесменів, які не є фігурантами справи і не підлягають виклику в суд.

Як пише ABC, "серед близьких до Петрова людей у російському уряді прокурори виділяють" колишнього міністра оборони Анатолія Сердюкова, який "мав з ним ділові стосунки"; тестя Сердюкова, колишнього прем'єр-міністра Росії Віктора Зубкова, який, за даними прокуратури, "ухвалював деякі політичні рішення", які йшли на користь підозрюваним; віце-прем'єра Дмитра Козака і колишнього міністра зв'язку Леоніда Реймана.

За відомостями ABC, іспанська прокуратура "вважає, що послуги йому [Петрову], можливо, надавав", заступник голови ФСКН Микола Аулов, який обіймав раніше посаду начальника Головного управління МВС у Центральному федеральному окрузі, "так само як" і керівник Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, якого видання називає діючим співробітником прокуратури, і колишній заступник голови Слідчого комітету при прокуратурі Ігор Соболевський.

"Серед його [Петрова] прихильників у світі політики виділяється" перший заступник голови комітету Держдуми з фінансового ринку Владислав Резник, зазначає ABC, додаючи, що він "також підозрюється" у цьому документі прокуратури.

Як стверджує ABC, "у світі бізнесу стосунки з Петровим, можливо, підтримували" співвласник будівельної компанії "Балтійський моноліт" Аркадій Буравой, якого видання називає його діловим партнером, і глава Сбербанку Герман Греф. АBC також пише, що Петров "безпосередньо пов'язаний" зі співвласником Evraz Group Олександром Абрамовим, засновником "Трансмашхолдингу" Іскандером Махмудовим і власником "Русала" Олегом Дерипаскою.

За версією слідства, підозрювані з 1996 року займалися в Іспанії легалізацією коштів, отриманих від злочинної діяльності, і контролювали тамбовське і малишевське кримінальні угруповання через посередників і підлеглих осіб. Крім того, від оподаткування приховували активи не менш ніж на €20 млн.

У 2008 році діяльність підозрюваних в Іспанії припинилася унаслідок поліцейської операції "Трійка". Петрова заарештували, але у 2010 році випустили під заставу, а у 2012 році він отримав дозвіл на тимчасовий виїзд до Росії, як і ще один підозрюваний Леонід Христофоров. Назад, як писала газета "Коммерсант", вони не повернулися, направивши в Іспанію медичні документи про поганий стан свого здоров'я. У зв'язку з цим іспанська влада оголосила їх у розшук, як і ще 12 інших фігурантів справи. Суд над іншими підозрюваними має початися вже цього року.

Іспанське агентство Europa Press, повідомляючи про завершення попереднього слідства, публікує повний список фігурантів справи. У ньому, крім Петрова і Христофорова, вказані Олександр Малишев, Олена Петрова, Юрій Саліков, Марлен Салікова, Світлана Васильєва, Юлія Єрмоленко, Владислав Матусович, Діана Гиндин, Андрій Маленкович, Олена Бойко, Ольга Соловйова, Михайло Ребо, Ільдар Мустафін, Леокадія Мартін, Ігнасіо Педро Уркіхо, Ірина Усова, Жанна Гавриленкова, Вадим Романюк, Антоніо де Фортунь, Франсиско Оканья, Кирило Юдашев, Леонід Хазін, а також два іспанські юристи Хуан Антоніо Унторія і Хуліан Хесус Ангуло.

Нагадаємо, наприкінці травня бізнесмен Максим Фрейдзон, емігрувавши з Росії, дав інтерв'ю "Радіо Свобода", в якому розповів про корупцію у Санкт-Петербурзі 1990-х років, до якої були причетні Володимир Путін, котрий керував тоді Комітетом із зовнішніх зв'язків мерії, і Олексій Міллер, його заступник. За словами Фрейдзона, Путін підтримував "робочі відносини" з лідерами тамбовського ОЗУ.

Проте через день редакція сайту "Радіо Свобода" видалила інтерв'ю Фрейдзона на прохання самого бізнесмена, який "побоювався за свою безпеку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram