ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Усі чеченці відраховують частину доходу у фонд Кадирова

Журналісти дізналися, як влаштовано головний чеченський благодійний фонд

Усі чеченці відраховують частину доходу у фонд Кадирова
Фото: instagram.com/kadyrov_95

Усі чеченські бюджетники і бізнесмени відраховують частину доходу голові республіки Рамзану Кадирову.

Про це пише російська газета "Коммерсант" у розслідуванні про Благодійний фонд імені Ахмата Кадирова, який контролюється Рамзаном Кадровим і відіграє важливу роль у поповненні республіканського бюджету.

За її даними, бюджетники Чечні переказують на благодійність близько 10% своїх доходів. "Зазвичай утримують якийсь відсоток із зарплати. Але потім кажуть: зате у тебе пенсія буде хороша", - розповіла виданню чеченка Зайнап Межідова, яка очолює місцеву громадську організацію "Материнська тривога".

Раніше про ці побори повідомили в опозиційній організації "Відкрита Росія". "Раз на місяць кожен чеченець платить до фонду Кадирова внески. Ставка варіюється залежно від статусу чеченця. Бюджетники віддають менше за всіх - 10 відсотків заробітку. Система проста. Наприклад, ви вчитель у школі. У бухгалтерії ви розписуєтесь, припустимо, за зарплату 20 тисяч рублів. А на руки отримуєте тільки 18 тисяч. Решта йде безпосередньо до фонду. Працівникам приватних компаній щастить менше. Вони віддають третину. Працюєте на автомийці, отримуєте 30 тисяч? 10 з них мають віддати збирачам податі. Бізнесу важче за всіх. Підприємці віддають половину свого прибутку до фонду. Не погодитися - значить втратити все", - говорилося у фільмі "Сім’я".

Це підтверджує і "Коммерсант". У різний час кошти на будівництво шкіл, мечетей та інших соціальних об'єктів у фонд переказували як відомі підприємці Руслан Байсаров, Умар Джабраїлов, так і дрібніші.

Але жителі Чечні - не єдине джерело доходів фонду Кадирова. Газета з'ясувала, що фонд є засновником численних комерційних фірм. Пов'язані з ним компанії регулярно виграють тендери і отримують держпідряди від уряду Чечні.

Зокрема, фонд заснував фірму "Мегастройинвест", яка здійснює багато комерційних і державних будівництв. Також він контролює більшість значущих об'єктів чеченської нерухомості, наприклад готель "Арена Сиіти" в Грозному, спорткомплекс "Колизей".

Нагадаємо, що Кадиров очолює Чечню з 2007 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram