ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російських журналістів попередили про кримінальну відповідальність за розголошення військових втрат

Комітет із захисту журналістів Росії різко розкритикував указ Путіна

Російських журналістів попередили про кримінальну відповідальність за розголошення військових втрат
Фото: EPA/UPG

Через заборону розголошувати військові втрати під час спецоперацій у мирний час над журналістами та активістами, які пишуть про російську армію, нависла загроза кримінальної відповідальності.

Про це "Интерфаксу" заявили представники кількох правозахисних організацій.

"Цей новий указ порушує кілька тривожних питань, наприклад про те, чи будуть журналістів і активістів громадянського суспільства притягувати до кримінальної відповідальності за державну зраду у зв'язку з повідомленнями про ймовірні втрати в Україні", - повідомив директор регіональної програми Amnesty International  у Європі та Центральній Азії Джон Дальхізен.

Прирівнювання відомостей про військові втрати у мирний час до держтаємниці призведе до ще більшої закритості армії, зазначила глава Московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва. "Якщо людина загинула в мирний час з вини свого командира або під час операції зі знешкодження запасів вибухових речовин на складах, що, суспільство не має права вимагати правди про те, що сталося? Ми маємо право знати, що там відбувається", - заявила правозахисник.

28 травня з різкою критикою президентського указу виступив російський Комітет із захисту журналістів. Мета указу - змусити замовкнути журналістів, які ведуть розслідування втрат російської армії під час українського конфлікту, упевнені у комітеті.

"Ми закликаємо

президента Володимира Путіна припинити створювати "димові завіси" і дозволити ЗМІ робити свою роботу, яка полягає в тому, щоб інформувати людей у Росії, Україні і в усьому світі про реальні події в регіоні", - йдеться у зверненні організації, опублікованому на сайті комітету.

Президент РФ Володимир Путін 28 травня підписав указ, згідно з яким відомості про втрати серед військовослужбовців міноборони під час проведення спеціальних операцій у мирний час прирівнюються до державної таємниці. Раніше держтаємницею вважалися відомості про втрати особового складу тільки під час військових дій. При цьому у Путіна заперечують зв'язок указу щодо втрат солдатів з війною в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram