ГоловнаСвіт

У Канаді помер передбачуваний нацистський злочинець Володимир Катрюк

Колишній українець входив до списку Центру Розенталя під номером 2

У Канаді помер передбачуваний нацистський злочинець Володимир Катрюк
Фото: ottawacitizen.com

У Канаді минулого тижня у віці 93 років помер Володимир Катрюк, етнічний українець, який входив під номером 2 до списку найбільш розшукуваних нацистських злочинців за версією Центру Симона Візенталя.

"Містер Катрюк помер після багаторічних необґрунтованих переслідувань, в тому числі з боку медіа. Він хворів довгий час", - цитує адвоката Катрюка - Ореста Рудзюка - канадське видання The Globe and Mail.

Вважається, що Катрюк входив до Waffen SS і може бути причетним до масового вбивства селян у Білорусі у 1943 році. У 1999 році Федеральний суд визнав, що Катрюк ошуком отримав канадське громадянство, приховавши свою співпрацю з нацистами. Водночас довести причетність Катрюка до військових злочинів неможливо. У 2007 році уряд Канади вирішив не відкликати громадянство Катрюка.

Сам Катрюк стверджував, що його змусили приєднатися до SS, але він не брав участі у військових операціях нацистів. За його словами, він лише охороняв селян, худобу і ресурси від партизанських загонів.

8 травня цього року проти Катрюка порушили кримінальну справу у Росії. Слідчий комітет заявив, що в період ВВВ Катрюк вступив до лав третьої роти 115-го німецького батальйону охоронної поліції, яка у 1942 році увійшла до складу 118-го німецького батальйону охоронної поліції Schutzmannschaft. Катрюка звинуватили в причетності до вбивства 149 цивільних осіб, у тому числі 75 дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram