ГоловнаСвіт

Меркель: українська криза посилює важливість "Східного партнерства"

Канцлер відзначила, що проект ЄС не спрямований проти Росії, проте кожна країна має право сама вирішувати, чи слід йти на зближення з ЄС.

Меркель: українська криза посилює важливість "Східного партнерства"
Меркель
Фото: EPA/UPG

Криза в Україні робить проект ЄС "Східне партнерство" важливішим, ніж будь-коли раніше.

Про це заявила

канцлер Німеччини Ангела Меркель у бундестазі напередодні від'їзду на саміт "Східного партнерства", повідомляє агентство Рейтер.

За словами Меркель, мирне існування Європи протягом останніх 18 місяців порушено незаконною анексією Криму з боку Росії, а також бойовими діями на сході України. При цьому канцлер наголосила, що проект не спрямований проти Росії.

"За таких обставин "Східне партнерство" є важливішим, ніж будь-коли, - сказала Меркель. - Ми будемо і далі підтримувати наших східних сусідів на їхньому шляху до суспільства, заснованого на принципах демократії і верховенства закону".

"Східне партнерство" - проект ЄС, основною метою  якого є розвиток інтеграційних зв'язків Євросоюзу із шістьма країнами колишнього СРСР: Україною, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією, Грузією та Білоруссю.

За словами Меркель, проект спрямований на економічне зростання цих країн, підвищення рівня життя в цих країнах, а також на визнання ними таких основних цінностей, як демократія, вільна ринкова економіка і права людини.

Відповідаючи на зауваження критиків про те, що проект є боротьбою за вплив між Брюсселем і Кремлем, вона сказала: "Східне партнерство не є інструментом розширення ЄС. І воно не спрямоване проти будь-кого, особливо не проти Росії".

За її словами, "Східне партнерство" не є можливістю вибору для країн-учасниць між зближенням з ЄС чи Росією.

Вона також наголосила, що кожна країна має право самостійно вирішувати, чи слід іти на зближення з ЄС. "Ніхто не має право блокувати це рішення за них", - зазначила Меркель.

Нагадаємо, що Росія, яка домагається розширення ЄАЕС, називає скинення проросійського президента України Віктора Януковича і рух України в бік зближення з ЄС "переворотом, здійсненим за підтримки Заходу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram