ГоловнаСвіт

Туск заявив про готовність ЄС зробити "зустрічні кроки" щодо Білорусі

Голова Євроради зазначив, що майбутнє європейсько-білоруських відносин - "у руках президента Лукашенка".

Туск заявив про готовність ЄС зробити "зустрічні кроки" щодо Білорусі
Дональд Туск

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив про готовність ЄС зробити щодо Мінська низку "незвичайних зустрічних кроків" за наявності позитивних сигналів від білоруської сторони.

Євросоюз, який заявляє про порушення прав людини в Білорусі, 2012 року розширив введені ще в грудні 2010 року санкції щодо країни і поставив умовою поліпшення відносин звільнення всіх політв'язнів. Мінськ, однак, наполягає на тому, що політв'язнів у країні немає.

"Якщо з'являться перші знаки доброї волі Мінська, якщо позитивні сигнали збережуться, я готовий зробити низку незвичайних зустрічних кроків", - сказав Туск в інтерв'ю вузькому колу журналістів із країн "Східного партнерства", повідомляє білоруський портал tut.by. При цьому Туск не уточнив, про які конкретно кроки може йтися, але додав, що "все в руках президента Лукашенка".

Голова Євроради зазначив, що позиція Білорусі з приводу української кризи позитивно вплинула на ставлення до республіки. "Я побачив, що Білорусь по-справжньому незалежна і нейтральна в цьому дуже важливому питанні як для ЄС, так і для самої Білорусі", - додав голова Євроради.

Туск назвав Білорусь "відповідальним і передбачуваним партнером" у тому, що стосується конфлікту на південному сході України, і підтримав роль Мінська в його врегулюванні. Однак політик наголосив, що ЄС не може змінити свою позицію з приводу деяких внутрішніх проблем у Білорусі, зокрема ситуацію з правами людини і політв'язнями.

Відповідаючи на критику про слабку ефективність програми ЄС "Східне партнерство" для Білорусі, він сказав, що "пропозиція з боку Білорусі була обмеженою, можливо, тому й результати вийшли обмеженими порівняно, наприклад, з Молдовою".

Програма "Східне партнерство" передбачає політичну асоціацію й економічну інтеграцію Євросоюзу з Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою та Україною. Останні три країни торік підписали угоди про асоційоване партнерство з ЄС. Білорусь на прийдешньому саміті "Східного партнерства" в Ризі 21-22 травня буде представляти міністр закордонних справ Володимир Макей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram