ГоловнаСвіт

У Бурунді заарештовано трьох генералів, причетних до спроби держперевороту

Президент Бурунді повернувся на батьківщину

У Бурунді заарештовано трьох генералів, причетних до спроби держперевороту
Пьер Нкурунзиза
Фото: EPA/UPG

Влада Бурунді заарештувала трьох генералів за їхню роль у спробі держперевороту, однак головний ініціатор спроби повалити президента П'єра Нкурунзіза переховується.

Про це заявив прес-секретар бурундійського президента Герваїс Абаєхо (Gervais Abayeho), інформує агентство Рейтер.

Один із заарештованих - генерал поліції, ще двоє - військові генерали, в тому числі колишній міністр оборони Сиріл Ндаїрукіє (Cyrille Ndayirukiye).

За словами Абаєхо, генерал-майор Годфруа Нійомбаре (Godefroid Niyombare), який очолював спробу держперевороту, "як і раніше переховується, його місцезнаходження нам не відоме".

Сам президент Бурунді П'єр Нкурунзіза, тим часом, повернувся в країну. Про це він написав у четвер, 14 травня, у Twitter.

"Я в Бурунді. Дякую армії та поліції за їхній патріотизм. Дякую бурундійцям за їхнє терпіння", - написав Нкурунзіза.

Спроба перевороту в Бурунді сталася у ніч з 13 на 14 травня. Невідомі люди в поліцейській формі захопили дві приватні радіостанції та телеканал і передали звернення від імені генерала Годфруа Нійомбаре, в якому заявлялося про відсторонення президента Нкурунзізи від влади за порушення конституції шляхом участі у чергових президентських виборах.

У четвер вдень командувач бурундійською армією генерал Прим Нійонгабо заявив, що "спроба державного перевороту провалилася, вірні президентові сили контролюють усі стратегічно важливі пункти".

Про свій намір балотуватися на третій термін П'єр Нкурунзіза заявив 26 квітня 2014 року. У країні негайно почалися акції протесту, поліція застосувала зброю. Загинули 10 людей, близько ста отримали поранення. 5 травня конституційний суд Бурунді надав президенту право висувати свою кандидатуру на третій термін, проти чого і виступали протестувальники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram