ГоловнаСвіт

Парламент Латвії розгляне заборону на георгіївські стрічки

Латвійські законодавці відзначили часте використання стрічок для "прославлення імперіалізму Росії".

Парламент Латвії розгляне заборону на георгіївські стрічки
арх
Фото: Макс Требухов

У Сейм Латвії надійшов законопроект, який забороняє використання георгіївських стрічок на публічних і святкових заходах.

Як повідомляє Delfi, парламент країни візьметься за розгляд документа 14 травня.

Як зазначають автори поправок в анотації, георгіївська стрічка "стала єдиною відзнакою для тих людей, які живуть під впливом пропаганди Росії, а також бажають територіального розширення Росії на рубежах розваленого СРСР". Законодавці вказують на те, що цей символ із кожним роком усе більше "прославляє імперіалізм Росії".

Георгіївська стрічка, як наголошено, використовувалася "в процесі окупації Кримського півострова", а також часто була головним засобом розрізнення "для терористичних і бандитських угруповань Східної України".

Автори законопроекту депутати Яніс Домбрава, Гунар Русіньш, Ейнар Цілінскіс, Карліс Кресліньш, Гайдис Берзиньш і Вейко Сполітіс розповіли, що прагнуть позбавити жителів республіки "символічної присутності ворожої для безпеки Латвії тоталітарної ідеології".

Ідею про обмеження використання георгіївських стрічок 6 травня висунув депутат Сейму Вейко Сполітіс. Він також запропонував увести штрафи за демонстрацію таких стрічок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram