ГоловнаСвіт

Апеляційний суд США визнав незаконним збір АНБ телефонних даних

Федеральний суд вирішив не зупиняти програму стеження на час розгляду справи.

Апеляційний суд США визнав незаконним збір АНБ телефонних даних
архив

Федеральний апеляційний суд США в четвер одностайно ухвалив, що одна з найвідоміших програм стеження Агентства національної безпеки (АНБ) є незаконною.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Апеляційний суд постановив, що суд нижчої інстанції вчинив неправильно, відмовившись розглядати позов про законність програми, і повернув справу нижній інстанції для розгляду.

Водночас апеляційний суд відмовився видати судове розпорядження про призупинення програм стеження на час розгляду справи. Позов подала Американська спілка громадянських свобод (ACLU) 2013 року. У ньому сказано, що програма стеження порушує Четверту поправку до Конституції США, яка забороняє необґрунтований обшук.

З 97-сторінкового рішення суду випливає, що збір даних про дзвінки перевищує повноваження АНБ, надані спецслужбі Конгресом США. При цьому судді не розглядали питання про те, чи відповідає поведінка спецслужби Конституції США.

Про програму стеження, здійснювану АНБ, стало відомо 2013 року після одкровень колишнього співробітника АНБ і ЦРУ Едварда Сноудена. Її суть полягала у зборі метаданих, тобто даних про номери, місце, час і тривалість дзвінків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram