ГоловнаСвіт

Amnesty International засудила застосування "бочкових бомб" сирійською армією

За даними правозахисників, у результаті використання "бочкових бомб" у Сирії загинули більш ніж 11 тис. осіб.

Amnesty International засудила застосування "бочкових бомб" сирійською армією
Результат применения "бочковой бомбы" в Алеппо
Фото: EPA/UPG

Урядові війська Сирії продовжують використовувати так звані "бочкові бомби" проти цивільного населення.

З такою заявою виступила міжнародна правозахисна організація Amnesty International, що опублікувала у вівторок, 5 травня, відповідну доповідь.

У доповіді йдеться передусім про ситуацію в Алеппо, другому за величиною сирійському мегаполісі, де тільки у квітні застосували 85 "бочкових бомб" - вони розірвалися у школах, лікарнях, мечетях і на ринках.

"Проблема ще й у тому, що часом бочкові бомби застосовують для подвійних ударів. Після першого вибуху, через 15-30 хвилин, відбувається друга атака, під час якої гинуть ті, хто приходить на місце першого вибуху шукати тіла загиблих", - розповів Філіп Лютер, директор програм Amnesty International з питань Близького Сходу і Північної Африки.

ВПС Сирії практично від початку конфлікту - чотири роки тому - використовують "бочкові бомби" для боротьби з повстанцями. Для здійснення атак контейнери з вибуховими речовинами й елементами ураження чіпляють до вертольотів, після чого скидають їх у потрібному місці. Такі бомбардування відрізняються своєю неточністю, при цьому площа ураження від кожного вибуху достатньо велика.

За даними Amnesty International, в результаті таких бомбардувань в Алеппо 2014 року загинули 3 тисячі, а по всій Сирії з 2012 року - більш ніж 11 тис.

Протистояння між противниками і прихильниками сирійського президента Башара Асада триває з березня 2011 року. За оцінками правозахисників, жертвами громадянської війни стали понад 200 тис. сирійців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram