ГоловнаСвіт

На резиденцію прем'єра Японії сів заражений радіацією дрон

Мета акції за участю безпілотника поки що невідома.

На резиденцію прем'єра Японії сів заражений радіацією дрон
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

На дах резиденції прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе сів невеликий безпілотний літальний апарат зі знаком радіаційної небезпеки на корпусі.

Як повідомляє

агентство Рейтер, згодом з'ясувалося, що дрон радіоактивний, однак рівень радіації занадто низький для того, щоб завдати шкоди людському здоров'ю.

Крім того, на безпілотник, розмір якого становить близько 50 сантиметрів, була встановлена маленька відеокамера, а до нього була прикріплена пляшка з водою і фаєр.

На апарат спершу накинули шматок картону, а потім плівкову накидку синього кольору. До резиденції стягнули декілька десятків поліцейських.

Під час інциденту самого прем'єра не було в Токіо - він вирушив в Індонезію для участі в Азіатсько-Африканському саміті.

Поки що невідомо, хто і з якою метою здійснив цю акцію, однак у середу, 22 квітня, суд префектури Кагосіма відхилив вимогу не вмикати два реактори на АЕС компанії Kyushu Electric Power у Сендаї.

Реактори на атомних електростанціях по всій країні відключили після цунамі й аварії на

АЕС "Фукусіма-1" у 2011 році.

Нагадаємо, аварія на АЕС "Фукусіма-1" на північному сході Японії сталася 11 березня 2011 року в результаті землетрусу магнітудою 9 балів і зумовленого ним цунамі. Компанія-оператор АЕС TEPCO досі не може усунути витоку радіації з пошкодженої реактора. Аварія стала найбільшою за чверть століття після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Після цього Японія тимчасово перейшла на використання теплових електростанцій, закупівлю палива для яких обходиться занадто дорого. До аварії ядерна енергія забезпечувала близько 30% електроенергії Японії. Через радіаційне зараження свої будинки довелося покинути 300 тис. осіб. Експерти вважають, що на ліквідацію наслідків аварії піде не менш ніж 40 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram